PorodicaVedrana Rudan, hrvatska književnica i kolumnistkinja inače je borac za ljudska prava. Po struci je pedagog, pa se na svom blogu pozabavila temom nezahvalnosti dece prema svojim roditeljima.


U novosadskom porodilištu Betanija tokom prethodne noći rođene su 24 bebe, a od toga je pet blizanačkih trudnoća.


Nekada puno dečjih stvari zauzima dosta prostora. Igračke, stara odeća i obuća koju su deca prerasla mogu stati u čitavu jednu sobu, posebno ako imate više dece. Ako ste rešili da napravite više prostora u kući ili stanu, ili, jednostavno, da raščistite ostavu, evo šta možete uraditi po tom pitanju.


Japan je zemlja kojoj se mnogi dive iz više razloga, a jedan od najjačih je način vaspitanja dece.


Pod pritiskom svakodnevnih obaveza koje kao roditelj imate, nekako uvek zafali vremena za igru sa detetom. Naročito je to slučaj u velikim porodicama sa više dece. Iako u takvim porodicama mališani pronalaze razne načine da pobegnu od dosade, uvek dođe onaj čas kada traže vaše učešće u igri.


Pandemija korona virusa najteže je pala trudnicama. U stalnom strahu za zdravlje bebe koje nose, mnoge trudnice su bile izolovane u svojim domovima. Jedan vlasnik kafića iz Golupca želeo je da im pokloni mali znak pažnje.


U predhrišćanskom periodu postojalo je takozvano kumstvo na sreću ili slučajno kumstvo. U nemoći zbog umiranja dece, pribegavalo se ostavljanju tek rođene bebe na raskrsnici. Slučajni prolaznik koji bi pronašao bebu, morao je da joj bude kum.


Neobična tišina u kući je znak da je neko bio nestašan, zato baš kad pomislite da možete na miru da popijete kafu u drugoj sobi sačeka vas neki od ovih primera, pogotovo ako imate kreativnu decu i nestašne kućne ljubimce.


Često sebi postavljamo pitanje kakav smo roditelj, da li možda negde grešimo, i ako je tako, kako to možemo da ispravimo. Tokom vremena čovek shvati da je samo odraz svojih roditelja koji su grešili za naše dobro, kako kažu. Kako bismo izbegli ove greške koje se iz generacije u generaciju ponavljaju, iz svog iskustva moramo izvući pouku.


Deca često umeju da postave prava pitanja o onome što okupira njihovu pažnju. Ali, šta ako na neka pitanja prosto nemate konkretan odgovor? Ili: šta ako vaše dete nije spremno da čuje istinu?


Tradicionalna porodica od žene zahteva da opravda status majke i domaćice. Danas, kada se granice pomeraju, položaj žene postao je mnogo drugačiji. Pomak dolazi sa materijalne strane, jer i žene zarađuju. Međutim, neke stvari su ostale iste.


Početak zajedničkog života dvoje ljudi veliki je korak. Planirate proširenje porodice, želite da uredite svoj životni prostor, okućite se i živite po svojim pravilima. Ali, šta ako nemate izbora? Zasnovali ste porodicu, ali zbog materijalne situacije niste u mogućnosti da se odvojite. Kako to utiče na brak i odnose sa ostalim članovima porodice?


Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone