Rasejanje
Postoji konkretan rizik u Italiji od društvenih nemira koji mogu krenuti u septembru i oktobru vezano za Kovid jer je evidentna napetost i jesen će biti veoma vruća, recesija utiče na socijalni bes, dodajući tome mafijaške poslove i zelenaštvo koje se uvuklo u ekonomske teškoće građana.


Nošenje maski u javnosti ostaće obavezno u Španiji i nakon okončanja vanrednog stanja 21. juna, tačnije ostaće dok se ne nađu lek ili vakcina protiv korona virusa, izjavio je danas ministar zdravlja te zemlje Salvador Ilja.


Rudarska kompanija "Rio tinto" nakon što je eksplozivom uništila arheološki lokalitet star 46 000 godina, uputila je izvinjenje domorodačkom stanovništvu zapadne Australije. To se dogodilo u delu klisure Jukan, a zauvek su uništena skloništa naroda Putu Kunti Kurama i Pinikura.


Rodna kuća Adolfa Hitlera u Austriji koja treba da postane policijska stanica biće minimalno izmenjena, saopštila je danas austrijska vlada predstavljajući pobednički projekat za renoviranje te zgrade sa opterećujućom prošlošću.


Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo upozorio je danas da će se Evropska unija srušiti ako vlade njenih zemalja članica Italiju, koja je teško pogođena pandemijom korona virusa, zbog toga budu tretirali kao "koloniju leproznih bolesnika" i stavili je na "crne liste" pred letnju turističku sezonu.


Francuska vlada je objavila da, zahvaljujući slabljenju širenja koronavirusa, od 2. juna ukida veliki broj restrikcija uvedenih zbog pandemije i založila se da se uskoro otvore unutrašnje granica EU.


Institut za virologiju u Vuhanu, u koji Sjedinjene Američke Države upiru prstom kao u izvor širenja zaraze, ima tri živa soja koronavirusa od slepog miša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2, rekla je direktorka instituta.


Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku o spuštanju zastava na pola koplja u znak sećanja na žrtve korona virusa u SAD.


Kraljica Elizabeta II bliži se stotoj, a za života do sada uspela je čak šest puta da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Pre osam godina, na primer, proglašena je najbogatijom kraljicom - tada je njeno bogatstvo procenjeno na 310 miliona funti, a ovaj iznos nadoknađuje se prihodima od nekretnina, nakita i umetnosti.


Američki predsednik Donald Tramp je ponovo optužio Kinu za "nesposobnost", navodeći da je to dovelo do širenja koronavirusa svetom i smrti, prema poslednjim podacima, više od 329.000 ljudi.


Izgledi za drugi talas infekcije korona virusom širom Evrope više nije daleka teorija, izjavila je Andrea Amon, direktorka Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je odgovoran za savetovanje vlada o kontroli bolesti.


Nemačka i Francuska postigle su o dogovor o korona-fondu za obnovu. On predviđa da Evropska komisija preuzme dug od 500 milijardi evra, kako bi direktno pomogla zemljama koje su najteže pogođene korona-krizom. Ovaj dogovor dve najbogatije članice EU mogao bi da dođe u koliziju sa dokumentom o finasiranju izlaska iz krize, koji Evropska komisija najavljuje za 27. maj.


Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone