Још данас пријаве за средства за повећање наталитета

Рок за пријављивање локалних самоуправа за добијање неповратних средстава за подстицање наталитета истиче данас.

Јавни позив расписао је Кабинет министра без порфеља задуженог за демографију и популациону политику, а право учешћа имају општине и градови које у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење предвиђених мера и тело задужено за демографију, преноси Танјуг.

За ту намену издвојено је 650 милиона динара, а министарка Славица Ђукић Дејановић каже да се из године у годину повећава број општина и градова и да су различити пројекти којима конкуришу за средства - обнова и изградња вртића, опрема за одељења гинекологије, промоција репродуктивног здравља.

Подсећа да је ово четврта година како се општинама додељују бесповратна средства за подизање наталитета и да је све већи број локалних самоуправа које се јављају на конкурс.

Прве године на јавни позив јавило се само 15 локалних самоуправа са комплетним пројектом, наредне године 60, а прошле 85 општина и градова.

„Из године у годину све је већи број људи на локалу који се баве популационом политиком”, рекла је Ђукић Дејановић за РТС.

Наводи да су предложени и нови финансијски подстицаји и то да за прворођену бебу да породица добије између 250.000 и 300.000 динара, да породица за другорођену бебу добија 10.000 динара уместо две, пет година.

Предложено је и да пето рођено дете има исти статус као четврто, а то значи да сваки месец родитељи добијају по 18.000 динара до десете године.

Мере популационе политике, наводи министарка, већ су дале неке прве позитивне резултате. Србија је једина земља у региону где је порастао број новорођене деце и порастао је број жена које раде и рађају.

„Повећава број мајки које су високообразоване. Посебно је добар податак да је трећерођених беба око 700 више у односу на 2018. годину, што значи да све мере које смо радили дају резултате”, нагласила је министарка.

Говорећи о шесторо напуштене деце у Алибунару која се брину сама о себи, министарка је рекла да то „мора све да нас прене” и да је у овом случају заказао и рођак и комшија и институције система.

„У суштини, затајили смо сви”, навела је она и додала да је деци сада важна психолошка подршка и што пре „стварање топлине за свако дете”.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета