U dom za stare u Nišu zaraza stigla iz obližnjeg hotela u kome su boravili Italijani?

home for the elderly

Izvor: Pixabay

Posle dva beogradska doma za stare, "Doživeti stotu" i "Stara pruga", virus korona je, verovatno, "ušao" i u jednu ustanovu u Nišu. Pošto je kod dva stanara zabeležena visoka temperatura, u ponedeljak je testirano svih oko 80 korisnika i čekaju se rezultati.

Ovo je dom sa velikim brojem korisnika, što dodatno otežava situaciju. S obzirom na to da se njihova zgrada nalazi u blizini jednog niškog hotela u kome je nedavno boravilo oko 200 Italijana, sumnja se da je upravo od njih stigla zaraza.

Zbog sve teže situacije u privatnim ustanovama za smeštaj starih, Ministarstvo za rad zabranilo je čak i pogrebnicima i sudskoj medicini da bez posebne zaštitne opreme ulaze u njihove prostorije, dok su lekarima domova zdravlja neophodne pisane dozvole. Preporuka nadležnih je i da se u sve ustanove što pre uvede potpuni karantin. Ovaj vid totalne izolacije među prvima je uveo vlasnik dve ustanove u Boru i Knjaževcu, Milovan Đurić.

- Zaposleni su podeljeni u dve postave i provešće po 15 dana umesto sa svojim porodicama sa korisnicima doma - kaže naš sagovornik. - Zalihe potrepština su obezbeđene, a socijalni radnik će biti veza između radnika, korisnika i srodnika.

Izvor: Novosti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da će prva količina paketa sa životnim namirnicama biti dostavljena penzinerima sa primanjem ispod 30.000 dinara do kraja nedelje.

Neki đaci će se ipak vratiti u školske klupe, a za koga važi novi školski kalendar objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nemački institut„Ifo procenjuje da će aktuelna kriza u vezi pandemije koronavirusa evropske države koštati više stotine milijardi evra.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone