mama

Foto: Pixabay

Tradicionalna porodica od žene zahteva da opravda status majke i domaćice. Danas, kada se granice pomeraju, položaj žene postao je mnogo drugačiji. Pomak dolazi sa materijalne strane, jer i žene zarađuju. Međutim, neke stvari su ostale iste.

Mama je tu za sve i svakoga 24 h dnevno. Svakodnevne obaveze oko čišćenja, spremanja obroka, igranja sa decom, iscrpljujuće su. Ako još i radi, dodatni teret je na njenim plećima. Ali, majke su borci koji podižu svoju decu, uvek imaju vremena za sve i na raspolaganju su svima u porodici. Pitamo se, kako li to samo uspevaju? Kako sve postižu? Neke se nađu u haosu svakodnevne kolotečine, padaju u depresiju i pitaju se kako su tu uopšte dospele. Neke se, poput Feniksa, bude i podižu iz takvog stanja nakon nekog vremena. Ima i onih hiperaktivnih koje mogu i moraju sve, zbog dece.

foto: pixabayTokom trudnoće, posmatra kako joj se telo menja. Nakon nje, zgrožena je onim što je trudnoća od nje učinila: ožiljci od carskog reza, stomak koji visi, kilogrami, strije, vene... Kasnije, tokom života, dok gleda kako joj deca rastu, neprestalno brine o njima, prebrodi svaku njihovu svađu, strahove, ambicije, ljutnje, tuge. Pita se odakle joj tolika snaga i seti se: mama može i mora sve! Tako su je učili od malena. Tradicionalne vrednosti se ne zaboravljaju, žive i prenose se generacijama s kolena na koleno. 

Mama mora biti sve u jednoj ženi: roditelj, vaspitač, doktor, profesor, filozof, mistik, kuvar, majstor, dete. Bukvalno - sve! Ali, ima li ona vremena za sebe? Da pročita neku knjigu, da izađe sa drugaricama i popije kafu, da bude samo svoja bar malo. Njeno vreme je skupo, jer ga posvećuje drugima, najmanje sebi. Imajte na umu, majka je samo ljudsko biće. Zato, pomozite im koliko je u vašoj moći, makar rečju ili savetom, one će to ceniti. 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako bi nečiji roditelji bili toliko siromašni da im deca zbog toga nisu mogla ići na ekskurziju ili kupiti neku važnu knjigu, razred bi se na podsticaj škole samoorganizovao i sakupio novac, posebno pazeći pritom da se ne zna koliko je ko dao u zajednički budžet.

Nekada puno dečjih stvari zauzima dosta prostora. Igračke, stara odeća i obuća koju su deca prerasla mogu stati u čitavu jednu sobu, posebno ako imate više dece. Ako ste rešili da napravite više prostora u kući ili stanu, ili, jednostavno, da raščistite ostavu, evo šta možete uraditi po tom pitanju.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavko Gak, izjavio je da će roditelji morati da ispoštuju sve mere ukoliko žele da njihova deca borave u vrtiću od 11. maja

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone