Словенија


Pandemija koronavirusa i mere za sprečavanje širenja zaraze teško su pogodile slovenačko tržište rada, pokazuju neslužbeni podaci državnog Zavoda za zapošljavanje prema kojima je u Sloveniji registrovan ukupan broj nezaposlenih u prvih osam dana aprila porastao za 4.922, a samo juče za 1.030.


Izdavanjem nove obveznice s desetogodišnjim dospećem te povećanjem obima dveju prethodno izdanih državnih obveznica Slovenija se na finansijskom tržištu zadužila za novih 2,25 milijardi evra, objavio je slovenački poslovni list “Finance”.


Privredna aktivnost u Sloveniji u ovoj godini mogla bi da padne izmedju 6,2 I 16,1 odsto zbog epidemije korona virusa, upozorava se u najnovijoj analizi slovenačke centralne banke, prenosi novac.hr.


Slovenačka bankarska grupacija NLB, u okviru koje posluje Nova ljubljanska banka (NLB) planira da zadrži celokupunu dobit u iznosu od 228 miliona evra koja uključuje neto dobit ostvarenu u 2019. i iz prethodnih godina.


Zemljotres magnitude 3.3 Rihtera pogodio je u petak uveče, nešto posle 18 sati Sloveniju.


Slovenački parlament usvojio je danas paket vredan tri miljarde evra kako bi ublažio uticaj korona virusa na ekonomiju i stanovništvo.


Odbor slovenačkog parlamenta za odbranu odbacio je zahtev da se slovenačkim oružanim snagama daju ograničena policijska ovlašćenja za kontrolu granica, za koju je vlada saopštila da je od suštinskog značaja kako bi se pomoglo preopterećenim policajcima da bi mogli da budu bolje raspoređeni radi kontorole epidemije korona virusa.


Slovenačka vlada namerava da na granicu prema Hrvatskoj pošalje vojsku kako bi, zajedno sa policijom, nadzirala spoljnu granicu Šengena.


Vlada Slovenije usvojila je paket pomoći privredi i stanovništvu tokom epidemije virusa korona, vredan oko tri milijarde evra, i donela nove mere ograničenja kretanja s ciljem suzbijanja širenja infekcije.


U Sloveniji su jutros na snagu stupile rigoroznije mere kojima je kretanje dodatno ograničeno i kojima su pooštrena pravila kupovine


У Словенији је од данас на снази стање епидемије коронавируса, јавља дописник РТС-а. У последња 24 сата број заражених је дуплиран и тренутно је 96 особа оболело од коронавируса. Словенија у потпуности затворила границу са Италијом.Временска прогноза

Курсна листа

Анкета