Glas Javnosti

Protesti eskalirali sukobom u Sloveniji

Slovenija
Autor: Glas javnosti

Oko 100 demonstranata, pristalica zajednice skvotera (aktivista koji okupiraju prostore), iseljenih iz nekadašnje ljubljanske fabrike bicikala "Rog", sukobilo se sa policijom i nanelo materijalnu štetu procenjenu na oko 22.000 evra.

Protestujući zbog procesa prenamenjivanja delova slovenačke prestonice (džentrifikacije), u okviru kojeg je u oktobru prošle godine srušen taj objekat koji su koristili skvoteri i izgrađen novi umetnički centar, vredan 27 miliona evra, demonstranti su sinoć bacali predmete na novu zgradu, a jedan od njih je ofarbao jednu od statua na Zmajevom mostu, simbolu Ljubljane, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.Novi umetnički centar gađan je jajima, a većina demonstranata je ušla u zgradu i oslikavala grafite na spratovima i po zidovima novog zdanja.

Do sukoba, u kojem je policija upotrebila silu, došlo je nakon hapšenja jednog od demonstranata koji je slikao grafite i odbio da se identifikuje.

Napetosti su nastavljene dok su demonstranti ispred obližnje policijske stanice tražili oslobađanje osobe koja je privedena, a potom je još jedna osoba uhapšena zbog iscrtavanja grafita na ulazu u policijsku stanicu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR