Glas Javnosti

BRUTALNA ISPOVEST ŽELJANE KOJA TRI GODINE ŽIVI U NEMAČKOJ: Dođu nekada dani kada poželim da spakujem kofere i vratim se kući

Svet
Autor: Glas javnosti

Jednostavno pitanje gastarbajtera zapalilo društvene mreže u Srbiji, a evo šta o životu u tuđini kaže Željana

"Već nekoliko godina živim van Srbije i neretko se nameće mišljenje kako se meni eto nešto posrećilo ili kako je tamo ’banja’. Volela bih da čujem kako vi doživljavate odlazak iz vaše domovine i šta mislite o ljudima koji žive van?"

Pitanje je koje je izazvalo neviđeni lavinu komentar na mreži Redit.

"Stric i strina su mi u Nemačkoj već 20 godina, sestra i zet u Kanadi. Ovog leta smo konačno bili svi zajedno kod kuće i Boga mi nažalili su se i jedni i drugi. Pun mi je k… njihovog jaukanja na život tamo, i uvek bi se to završilo sa jao, ćuti nemoj da se žališ, extra ti je ovde kod kuće’. Nisam se žalio", glasio je jedan od komentara.

Kada je reč o tome gde je život slađi, gde je lepše, a gde teže, primećuje se uvreženo mišljenje da čovek mora striktno da se odluči čije tlo će da hvali, a čije da kudi. To je primetio i jedan od korisnika ove društvene mreže.


"Ono što moram da primetim je da kod nas postoji taj snažni doživljaj gastarbajtera kao nekog ko je izdao (možda malo prejaka reč) i onda nema pravo da priča bilo sta negativno o majci Srbiji, ili ako slučajno krene da upoređuje pa nešto negativno kaže o zemlji domaćinu obavezno bude pa što si onda otišla. Vidim izraženo crno/beli način posmatranja na stvari", piše u komentaru.

Upravo je to odlaženje u obe krajnosti – glorifikovanje života u inostranstvu sa jedne strane, odnosno jadikovanje nad svojom sudbinom u tuđini bez namere da se vratite, sa druge strane, razlog zašto ne može da se sagleda realna slika života "ovde" i "tamo".
A kako, zapravo, izgleda život preko grane, ispričala je Željana V.

Ova 25-godišnja devojka je pre tri godine odlučila da spakuje kofere i svoju sreću potraži u Frankfurtu.
Nakon što je u početku išla na šemu "tri pa tri", odnosno tri meseca u Nemačkoj, pa tri meseca u Srbiji, ubrzo je odlučila da sredi papire i nastani se "za stalno".


"Kada sam završila srednju školu, znala sam da neću pokušavati da studiram jer nisam videla sebe u Srbiji u nekoj daljoj budućnosti. Imam rođake u Nemačkoj, pa sam u početku odlazila kod njih u goste i tada sam samo potvrdila da je Nemačka mesto gde želim da živim", započinje svoju priču Željana i objašnjava da je ključni momenat odlučivanja da se odseli u inostranstvo bilo nezadovoljstvo na poslednjem poslu koji je ovde radila i otkaz koji ju je naterao da razmisli da li želi dalje da pokušava da se bori ovde ili je, jednostavno, došao momenat da okuša sreću "tamo daleko", prenosi Kurir.

"U jednom momentu mi je prekipelo na tadašnjem poslu i odlučila sam da dam otkaz. Preko agencija sam ubrzo pronašla ponude za rad u Frankfurtu u jednom kafiću i bez razmišljala sam otišla. Ostala sam prvi put tri meseca, vratila sam se kući, ali sam tada shvatila da ovde nije više moje mesto i da mi nedostaju moj stan, moj posao, ali i prijatelji koje sam tamo stekla", nastavlja svoju priču ova devojka koja je sada već tri godine "trajno" nastanjena u ovom nemačkom gradu na Majni.


Porodica i prijatelji koje je ovde "ostavila" joj često veoma nedostaju, pogotovu kada su praznici, rođendani ili ostali povodi kojima bi želela da prisustvuje, ali je daljina onemogućava.

"Dođu nekada dani kada mi bude jako teško i kada poželim da pošaljem sve dovraga, spakujem kofere i vratim se kući. To su momenti kada sam bolesna, kada je Badnje veče, Božić... Ipak, kada me prođe taj trenutak slabosti, sastavim se i nastavim dalje", kaže Željana.

"Da se razumemo, ja veoma volim svoju zemlju. Tu sam rođena, odrasla, išla u školu, tu je sve ono što je istinski moje. Međutim, ovde sam se uklopila, odgovara mi sistem i to potvrdim svaki put kada dođem kući. Volim da dođem, volim da vidim svoju veliku porodicu i prijatelje, ali na određeni period. Nadam se da će i moja porodica moći češće da dolazi kod mene u budućnosti i onda znam da će sve biti lepše i lakše", kaže Željana za kraj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR