Kultura
Bugarski pisac i novinar Ognjan Stamboliev optužio je Rusiju za „ignorisanje“ uloge Bugara u prosvećivanju Slovena i stvaranju ruske književnosti, kao i za „prisvajanje ćirilice“.


Odgovarajući na pitanja sa Instagrama u okviru jedne emisije u kojoj je gostovao, Miloš Biković bez mnogo premišljanja istakao je kako bi prihvatio ulogu Arkana na filmu.


Dušanov zakonik usvojen je pre 671. godinu na sutrašnji dan, te se tradicionalno 21. maj obeleževa kao Dan pravosuđa Srbije, a tim povodom izdavačka kuća Mladinska knjiga priprema bibliofilsko izdanje Dušanovog zakonika čije je predstavljanje najavljeno na jesen.


Bijenale u Veneciji zvanično je odložilo 17. Međunarodnu izložbu arhitekture za 2021. godinu, a najavilo je i novi daum 59. Bijenala umetnosti, koje će biti održano tek 2022. godine.


Umetnička inicijativa dramskih umetnika iz Srbije i Kine "Umetnost i prijateljstvo", inspirisana prijateljstvom dve zemlje, predstaviće 21. maja na Svetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj UN, dva videa na kineskom i srpskom jeziku koji su sačinili u vreme izolacije


Diskografska kuća "Ajland rekords" (Island Records) organizovaće humanitarna onlajn aukcija 21. maja pod nazivom 'One love covid 19 relief'.


Na konkursu ‘Gradovi u fokusu 2020’ Ministarstva kulture i informisanja izdvojeno je 83,4 miliona za objekte namenjene kulturi u 22 grada širom Srbije.


Kao što o Franji Tuđmanu i Aliji Izetbegoviću već posteje serije od 11. juna najavljeno je snimanje i serije o Slobodanu Miloševiću. Serija "Porodica" reditelja i scenariste Bojana Vuletića opisuje poslednje dane Slobodana Milošević na slobodi, pred izručenje Hagu 2001. godine.


Međunarodni dan muzeja obeležava se 18. maja, a tim povodom Muzej Jugoslavije omogućiće svim sugrađanima i sugrađankama slobodan ulaz danas, kao i u četvrtak i petak 21. i 22. maja od 10 do 18 časova.


Kvartovske knjižare u Francuskoj preživele su prvo televiziju, a kasnije i pojavu internet prodavnica. Ipak, ni približno ih ništa nije ugrozilo kao dvomesečno zatvaranje zbog pandemije i mnogima je zbog toga ugrožen opstanak.


Postoji razlog zašto se neke knjige jednostavno nazivaju klasicima. Do njih ne dopire trag vremena, njihovu problematiku možemo smestiti i u današnja vremena, a služile su kao inspiracija celoj generaciji autora. Takva književna dela treba pročitati baš svaki ljubitelj čitanja, ali i ostali jer pripadaju u opštu kulturu.


Boris Isaković, jedan od najboljih domaćih glumaca srednje generacije, tumačiće ulogu Slobodana Miloševića u seriji "Porodica" reditelja i scenariste Bojana Vuletića.


Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone