Godfri: Vašington očekuje od Beograda da reši slučajeve paljenja američke ambasade i ubistva braće Bitići.

godfri

Foto:Tanjug

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri rekao je da SAD očekuju da će biti rešeni slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistva braće Bitići.

"Na prvim sastancima sa srpskim ministrima razgovarao sam o tim slučajevima. Imali smo veoma otvoren dijalog i SAD očekuju da će odgovorni za oba slučaja biti osuđeni", rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana na Sporazum o pomoći Sjedinjenih država Srbiji.

On je naveo da se veliki deo pomoći koju Sjedinjene države pružaju Srbiji upravo odnosi na pomoć pravosudnim institucijama i vladavini prava. 

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da će svaki pokrenuti proces dobiti svoj epilog i da je posao nadležnih da utvrdi ko je kriv. Ona je izrazila nadu da SAD prepoznaju kooperativnost srpske vlade u vezi ;ovih slučejeva.

"Mislim da idemo u dobrom pravcu i da će nadležne institucije uraditi svoj posao onako se to radi u demokratiji", rekla je Joksimović.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice. Posle odslužena kazne ; pušteni si iz zatvora, a potom ubijeni.

Drugi slučaj koji opterećuje odnose SAD i Srbije je paljenje američke ambasade u Beogradu za vreme mitinga "Kosovo je Srbija" ;21. februara 2008. godine, koji je organizovala tadašnja vlast posle usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Avdulah Hoti, premijer prištinskih institucija izjavio je nakon sastanka sa predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem da nema dileme da će lično voditi dijalog sa Beogradom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Brisela da građani Srbije moraju biti odgovorniji i disciplinovaniji kad je reč o zaštiti od koronavirusa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da odluka Visokog upravnog suda u Hrvatskoj da dozvoli upotrebu ustaškog pokliča "Za dom spremni" predstavlja još jednu potvrdu relativizacije zločina iz vremena fašističke NDH i uvredu za sve žrtve fašizma u NDH za vreme Drugog svetskog rata.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone