Amfilohije zove vernike pod Ostrog: Svetac najbolja vakcina protiv korone

Amfilohije Ostrog Yt Psc

Foto: Youtube/Printscreen

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da očekuje da će hiljade ljudi doći 12. maja u manastir Ostrog, na dan slave Svetog Vasilija Ostroškog.

On je ocenio da je taj svetac "najbolja vakcina protiv mnogih korona".

Amfilohije je  kazao da još uvek nije doneta odluka da li će u Nikšiću biti održana litija povodom slave svetog Vasilija Ostroškog, ili će ta tradicija biti prekinuta zbog vladinih mera na sprečavanju širenja koronavirusa, koje i dalje zabranjuju javna okupljanja.

Vladino koordinaciono telo nadležno za donošenje i sprovođenje mera u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa, odobrio je juče obrede u verskim objektima u pristustvu građana, pose 50 dana zabrane.

Vlada je precizirala da su obredi mogući pod uslovom da se u verskim objektima nalazi najviše jedna osoba na 10 metara kvadratnih, a izvan objekta maksimalno 20 osoba, uz distancu od dva metra, sa maskom na licu i dezinfekciju ruku na ulazu i izlazu u verski objekat.

Mitropolit očekuje da će nadležni "pustiti narod", jer je to "elementarna stvar".

"Očekujem da će doći i narod, kao i svake godine. Očekujem da će pustiti narod, to je elementarna stvar. I da će u Ostrogu da bude uobičajena svečanost... Svi koji su dolazili, a hiljade ih je dolazilo, prilika je da dođu i da to bude najveća molitva i pobeda koronavirusa", kazao je Amfilohije.

- A posebno protiv ovog sadašnjeg koronavirusa. Prema tome, ako neko hoće, a svi hoćemo, da se iscelimo od ovog virusa i od drugih virusa, prirodno je da će Dan svetog Vasilija biti dan molitve za isceljenje od koronavirusa - zaključio je mitropolit.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kako je protekla proslava Petrovdana, na kojoj je učestvovao i patrijarh Irinej, možete videti na snimku sa jutjub kanala Topčiderske crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Tokom proslave, peva se hit-pesma o odbrani svetinja u Crnoj Gori.

Zbog posledica virusa korona mnoga primorja su ovog leta pusta, a izuzetak nije ni crnogorska rivijera. Da li usled globalnog otopljavanja ili zbog slabijeg prometa brodova i turista, tek u poslednje vreme, primećen je i veliki kitova i delfina koji posećuju Jadran a jedan snimak posebno je izazvao pažnju regiona.

Lekari iz Crne Gore koji rade u Srbiji podržali su kolege iz Nikšića, koji su prošle nedjelje prisustvovali litiji u tom gradu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета