Glas Javnosti

ZSO MOŽE ALI....Mi podržavamo nezavisnost Kosova!

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavili su da je na Prištini i Beogradu koji će model da izaberu u normalizaciji međusobnih odnosa, a u sklopu njih i oblik Zajednice srpskih opština.

Eskobar je rekao da po pitanju ZSO "ne bi trebalo da postoje modeli koji ugrožavaju suverenitet Kosova".

"Mi nismo deo dijaloga ili pregovora, ali preliminarni dogovori moraju da se sprovedu. Nismo išli sa pisanim predlozima niti želimo bilo šta da namećemo, ali dve zemlje moraju da imaju jasne vizije. Radićemo u okviru procesa dijaloga. Nije stav SAD da nameće bilo šta obema stranama, ali mi možemo da pomognemo", rekao je Eskobar.

Lajčak je rekao da je pitanju Zajednice srpskih opština razgovarao sa kosovskim čelnicima i da je u tim razgovorima ponovio stav EU da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu i poručio Prištini da se ne plaši ZSO, prenosi Koha.

Kako je rekao, ZSO ne znači stvaranje druge Republike Srpske.

"Kosovo je preuzelo mnoge obaveze tokom 12 godina dijaloga, mnoge od njih je sprovelo, ali ne i ZSO. Treba menjati narativ i ne govoriti šta ne želimo, već šta želimo od ovog procesa", rekao je Lajčak.

Govoreći o izborima koji će u Srbiji biti održani 3. aprila, Lajčak je ocenio da će svaka odluka u vezi sa izborima uticati na dijalog.

"Razgovarali smo o postojećim modelima, postoji potreba da se dogovorimo o modalitetima. Obično je na kosovskim liderima da odluče. Kosovo je ravnopravna strana u dijalogu, Kosovo ima 50 odsto prava da govori, što znači da se Kosovu ništa ne može nametnuti bez saglasnosti Kosova. Često čujem da mi nećemo Republiku Srpsku... Jasno smo stavili do znanja da niko neće to. Ono što je dogovoreno mora da se sprovede. To govorimo i kosovskoj i srpskoj strani", rekao je Lajčak.

On je dodao da ako se želi da se prekine postojanje paralelnih struktura, da se uvedu transparentnost u cirkulaciji novca i vladavina prava na severu, sve to može da se uradi u ustavnom i pravnom sistemu Kosova.

"Moj savet je da se ne plašite nečega što ne postoji i niko vam to neće nametnuti. Dođite do stava o tome kako vidite ove funkcije. Ne treba da se plašite procesa koji vodite sa Srbijom. Svaka odluka koja bude doneta biće zasnovana na evropskim standardima i normama", rekao je Lajčak na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini.

Eskobar je govorio i o sporazumu postignutom u Vašingtonu i rekao da očekuje da Kosovo i Srbija nastave da ga primenjuju.

"Mi podržavamo nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova. Sada sve mora da se prepusti procesu dijaloga. Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, smatramo da su te obaveze veoma neophodne za nastavak implementacije kako bi se stvorio diplomatski prostor. Te obaveze su podrška dijalogu", rekao je Eskobar.

BONUS VIDEO: Zavetni san heroja i prijatelja

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR