Glas Javnosti

PRLJAVE IGRE PRIŠTINE! KURTI ODLAŽE FORMIRANJE ZSO ZBOG IZBORA: Različiti stavovi njegove stranke - dimna zavesa za glasače (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Škeljzen Maljići, politički analitičar iz Prištine, kaže da tzv. "premijer kosova" Aljbin Kurti odugovlači sa formiranjem ZSO jer strahuje da bi mogao da izgubi glasače. Različite stavove koji dolaze iz Samoopredeljenja o nacrtu ZSO vidi kao "dimnu zavesu za ustupke koji su neminovini".

“Oni se boje da uđu u taj proces. Boje se zato što nije jasno kad će biti izbori. Pošto su već napravili nekakve ustupke sada mere posledice. Stalno ispituju javno mnjenje. Kurti se boji za svoju stolicu, hoće li ostati premijer ili neće.

Neko vreme je bio u prednosti, sad mu se ona kruni, nije više siguran da će on dobiti. Njegova partija će možda pobediti, ali sigurno ne tako ubedljivo kao prošli put ako ne bude imao glasače koje je donela Vjosa Osmani, a izgleda da će izgubiti neke svoje tradicionalne, kojima je obećavao ujedinjenje s Albanijom i tako dalje”, kaže Maljići.

On navodi da je Kurti “potrošio skoro sve kredite” i da mu je ostala “samo demagogija”.

“Ima i tu falangu, one koji po društvenim mrežama napadaju ljude koji ne podržavaju Kurtija i u svakoj drugoj prilici”, navodi analitičar iz Prištine.

Na pitanje da li postoji raskol unutar Samoopredeljenja oko nacrta ZSO, on objašnjava da sigurno postoje različita mišljenja unutar stranke, ali da smatra da oni međusobom “dele uloge”.


“Kurti kaže jedno, Kusari drugo, Konjufca treće i tako dalje, a onda imaju i ove jurišnike po medijima koji jedanput kažu jedno, drugi put drugo. Stvara se neka dimna zavesa za ova popuštanja koja su neminovna”, ocenjuje Maljići.

Kako kaže, ohridski dogovor je pun kompromisa koji su bolni i za Prištinu i za Beograd, ali on mora da se ispoštuje. Ukoliko se to ne dogodi do leta, ocenjuje Maljići, možda će se čekati još dve, tri godine.

“Nacrt ZSO donekle je dogovoren, on je nacionalno usvojen, samo treba videti neke tačke do koje će mere ići. Da li će ići ka nekoj autonomiji, ne baš formalnoj, ili neće postojati novi stepen vlasti, nego će samo neka ovlašćenja biti veća. To je ključno pitanje i oko toga se vodi borba.

Ali za Kurtija i za kosovsku stranu, oni ne žele da naprave tu zajednicu dok se ne implementira celina ili važni elementi iz sporazuma, da ne ispadne da je dobijena zajednica, pa da onda jedni druge stalno uslovljavaju. Zato bi bio bolji neki proces intenzivne diplomatije, ali izgleda da za to ističe vreme. Ako se ne reši do juna, onda ćemo možda čekati još dve, tri godine za nekakve sporazume”, kaže Maljići.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR