Glas Javnosti

STEŽE SE OBRUČ OKO KURTIJA: Ako do marta ne formira ZSO, sledi izolacija Kosova, a onda i izbori

Politika
Autor: Glas javnosti

Novinar Baton Hadžiu izjavio je da bi ovo mogla biti izborna godina jer u slučaju da se do marta ne formira Zajednica srpskih opština Kosovu preti izolacija zbog čega će Kurti insistirati na vanrednim izborima.

“Ako u martu ne formira Asocijaciju, nema drugog načina nego da vodi državu na izbore, jer će Kosovo biti izolovano sankcijama. Sankcije se ne ukidaju jer su zamena za liberalizaciju viza, liberalizacija je odobrena”, rekao je Hadžiju gostujući u emisiji “Presing” T7.

On ipak ne očekuje da bi izbori mogli da se raspišu na proleće i kao realniju opciju naveo jun ili juli.

"Postoje dve mogućnosti, Kurti će od marta madant svoje vlade završiti do kraja formiranjem Asocijacije koju će odobriti vlada i Ustavni sud ili živeti sa sankcijama do sledećih izbora koji će mu veoma brzo trebati”, rekao je on.


Hadžiu zato smatra da će Vlada Kosova do marta uputiti Ustavnom sudu predlog nacrta ZSO i ako odluka bude pozitivna, EU će ukinuti sankcije.

Govoreći o potencijalnim novim priznanjima, Hadžiu smatra da bi to mogle da urade Grčka i Rumunija, ali ne i Španija i Kipar.

“Ukoliko Kosovo uđe u proces da vlada prihvati Asocijaciju i pošalje je Ustavnom sudu, mislim da bi Grčka i Rumunija tada mogli da priznaju Kosovo. Druge zemlje ne. Verujem da znamo da su Španija i Kipar jasne da neće priznati Kosovo”, objasnio je Hadžiju.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR