Glas Javnosti

NOVI MODEL ZSO! Predlažu da sever Kosova bude kao istočna Belgija a evo šta to tačno podrazumeva

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće na KiM od 31. januara do 2. februara.

Prvog dana posete razgovaraće sa predsednicom i premijerom tzv. Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, kao i sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, saopštila je Kancelarija EU u Prištini.  Očekuje se da će predočiti neke moguće modele Zajednice srpskih opština.

Portal Demokarcia ekskluzivno saznaje da je jedan od modela koji će se naći pred Kurtijem, sličan onom u Belgiji, poznatom i kao "Istočna Belgija".

Taj model u velikoj meri prebacuje političke nadležnosti na druge sektore, kao što su obrazovni sistem, pravosudni sistem, bezbednost i tako dalje. Međutim, belgijski model ima i političke nadležnosti, jer kao region ima zakonodavnu moć i održava široku autonomiju sa parlamentom, vladom i državnom službom.

Tamošnja Generalna direkcija je uglavnom nadležna za poslove kulture, obrazovanja, stručnog osposobljavanja, zapošljavanja, porodične i socijalne zaštite, kao i za nadzor nad lokalnim vlastima.

Belgijski ustav takođe uključuje stvaranje jezičkih zona, koje imaju nadležnosti u mnogim oblastima.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, kako je do sada predstavljeno na Kosovu, glavno pitanje u vezi sa njenim osnivanjem je pitanje nadležnosti.

U decembru 2015. godine, Ustavni sud Kosova je utvrdio da principi za formiranje ZSO, kako je to utvrđeno Briselskim sporazumom. što je ratifikovala i Skupština Kosova nisu u potpunosti u skladu sa duhom Ustava iz člana 3, o "jednakosti pred zakonom" i poglavljima o "osnovnim pravima i slobodama", kao i "prava zajednica i njihovih pripadnika", piše Demokracia.

Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem više puta izjasnila protiv osnivanja Zajednice srpskih opština.

BONUS VIDEO: Nećete verovati, ali ovde se peru pare

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR