Glas Javnosti

MILO LOMPAR: Ovo je DIKTATORSKI REŽIM koji je po istorijskom učinku najbliži Titovom! PROTIVUSTAVNO PONAŠANJE VUČIĆA!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milo Lompar izjavio je danas da protivustavno ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića stvara stanje trajnog državnog udara, jer vlast donosi odluke na koje nema pravo.

Lompar je kazao da prisustvujemo četvrtom autoritarno-diktatorskom režimu, "koji je po istorijskom učinku najbliži totalitarnom režimu Josipa Broza".

Komentarišući prihvatanje dogovora o sprovođenju svih tačaka Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, Lompar je rekao da je "teško reći nešto novo u odnosu na ohridsku primenu plana koji je prihvaćen u Briselu".

"Sve je poznato. Sporazum je ranije postignut, jer se ne može primenjivati nešto što ne postoji. Ponašanje srpskog predsednika je protivustavno u dužem periodu i u višestrukom povratu. Ono stvara stanje trajnog državnog udara, jer vlast donosi odluke na koje nema pravo", rekao je Lompar i naglasio da srpski predsednik sistematski obmanjuje građane.


"Da bi mogao da obmanjuje građane, Vučić je dao usmenu saglasnost, ali obavezujuću, kako su to objasnili brojni profesori prava po članovima 3. i 7. Bečke konvencije. Potom se zaklanja iza okolnosti da nije ništa potpisao. Njegova potreba za neistinama pretvara se u sistem neistina koje proizvodi i prenosi ogroman broj medija pod njegovom neposrednom ili posrednom kontrolom", rekao je je profesor i dodao da "tako lična patologija prerasta u društvenu patologiju".

U demokratskom smislu, naveo je Lompar, odvija se žigosanje svih koji se protive ovakvom ponašanju vlasti.

"Kriminalizuje se neslaganje s nosiocima vlasti, pa se ljudi poput Dejana Petra Zlatanovića i Damnjana Kneževića hapse i drže u zatvoru bez uverljivih i javno predočenih razloga. Takvo nedemokratsko stanje ima podršku građanske opozicije zato što srpski predsednik sprovodi drugosrbijansku politiku bez ostatka. To je nedemokratska politika s kolonijalno-okupacionim ciljevima", istakao je Lompar.

Po njegovim rečima, politika Aleksandra Vučića ima "besprimernu" podršku zapadnih činilaca, "čiji je vodeći predstavnik američki ambasador".

"Ovako nedemokratska vlast, na čelu sa srpskim predsednikom, predstavlja njegovu (Kristofer Hil) kolonijalnu ispostavu", ocenio je Lompar.


Naglasio je da u istorijskom smislu, prisustvujemo početku novog kruga u dvovekovnom istorijskom kretanju.

"Ovo je četvrti autoritarno-diktatorski režim koji ima presudnu podršku zapadnih činilaca. Gori je od ličnog režima kralja Milana koji je Tajnom konvencijom predao državnu suverenost Austro-Ugarskoj. Gori je i od diktature kralja Aleksandra koju su podupirale francuske banke. Po istorijskom učinku, najbliži je totalitarnom režimu Josipa Broza koji je, sa decenijskom američkom podrškom, stvorio uslove za poništavanje srpskih nacionalnih prava", naveo je profesor.

Lompar smatra da bi otpor Vučićevoj politici trebalo da nastane na univerzalnoj liniji zakonitosti i ustavnosti i na liniji odbrane srpskih nacionalnih prava.

"Čitavo društvo je, međutim, na sistematski način razoreno. Potopljeni u teškoće potrošačkog društva, uplašeni propagandom vlasti, ispunjeni hedonističkom kulturom, građani ne uspevaju da se orijentišu i kada shvataju razmere događaja čije posledice trpe. Ustanove nacionalnog značaja, SPC, SANU i Beogradski univerzitet, urušavaju se naočigled javnosti i zahvaljujući postupcima svojih članova gube svaki ugled i dostojanstvo", ocenio je Lompar i naveo da je to plod ciljanog nauma da se društvo ostavi bez ikakvog autoriteta i orijentira.


On smatra da je kao jedina vidljiva društvena snaga, ostala nacionalna opozicija.

"Ovo je istorijski trenutak za političke stranke kao njene parlamentarne predstavnike: ako ikad, onda sad; ako ne sad, onda nikad. Zaštićeni političkim subjektivitetom, kao narodni poslanici, oni su pozvani da zajedno osmisle miran, demokratski i nenasilan otpor protivustavnom ponašanju srpskog predsednika. Ukoliko se to ne desi, otpor će u doglednom vremenu morati da nastane u neformalnim oblicima", zaključio je profesor Milo Lompar.

Glas javnosti/Beta

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR