Glas Javnosti

VUČIĆ NEPRESTANO VRŠI DRŽAVNI UDAR! MILO LOMPAR: Vlast ne zaslužuje nikakvo poštovanje i OPRAVDAVA POBUNU!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar ocenio je danas da su razlozi hapšenja nekih od učesnika protesta ispred Predsedništva Srbije smešni i da predstavljaju vrtoglavi rast autoritarnosti u srpskom društvu.

Lompar je izjavio da su novinar Dejan Zlatanović i vođa Narodnih patrola Damnjan Knežević uhapšeni i pritvoreni zbog verbalnog delikta što obeležava povratak u vreme jednopartijske diktature.

"U razumevanju onoga što se poslednjih dana događa kod nas, treba razlikovati dve stvari: hapšenje nekih od učesnika protesta protiv politike predsednika Srbije i medijsku hajku koja je potom usledila. Obe činjenice obeležavaju vrtoglavi rast autoritarnosti u srpskom društvu. Razlozi hapšenja učesnika su smešni zato što su pravno i politički neodrživi", istakao je profesor.

Po njegovim rečima, ono što je smešno, poput obrazlaganja ovih hapšenja, istovremeno je i zlokobno, a kako je ocenio, medijska hajka koja se rasprostire u svim pravcima ima više ciljeva.

"Prvi cilj je da vlast srpskog predsednika prožme sve oblike javnosti: slobodu mišljenja, slobodu govora, slobodu okupljanja. Drugi cilj je da se džepovi otpora kriminalizuju. To je zlokobna kriminalizacija političkog protivljenja. Treći cilj je praktičan: treba onemogućiti bilo kakav otpor veleizdajničkim odlukama koje su sve bliže našim danima. Otud treba preplašiti sve učesnike u javnom životu", kazao je Lompar.

Komentarišući tvrdnje vlasti da je na Sretenje pokušan državni udar, Lompar je rekao da ako se može govoriti o državnom udaru, onda se to jedino odnosi na ponašanje srpskog predsednika.

"Aleksandar Vučić, naime, neprestano vrši državni udar, jer s pozicije vlasti neprestano krši Ustav i zakone. On je pretvorio svakodnevni život u trajni državni udar. Tako je ukinuo svaku odgovornost i dostojanstvo same vlasti, jer ih je pretvorio u verbalno, mentalno i fizičko nasilje. Takva vlast ne zaslužuje nikakvo poštovanje, i kako je još Džon Lok engleski filozof utvrdio, opravdava pobunu", naglasio je profesor.

Ponašanje opozicionih političkih stranaka nakon hapšenja nekih od učesnika protesta, dodao je Lompar, s izuzetkom Narodne stranke je sramotno i samoubilačko.

"Ono je sramotno, jer napuštanjem borbe za osnovne slobode, koje su uvek slobode i za njihove političke neistomišljenike, opozicione stranke brišu razliku između sebe i ovakve vlasti. Ono je samoubilačko, jer one tako utiru put da i same budu zadavljene u mraku i tišini", ocenio je profesor.

Lompar kaže da je zanimljivo da je vlast dobila podršku za nasilje nad građanima i od američke i od ruske ambasade.

"Ponašanje američke ambasade je logično, premda savršeno sramotno sa stanovišta demokratije. Jer, američki ambasador je nedavno izrazio zadovoljstvo što se Srbija svakim danom udaljava od podrške Rusiji. Ponašanje ruske politike može biti različito shvatano, ali ako se setimo kako su se ponašali u godinama izdvajanja Crne Gore iz zajednice sa Srbijom, onda to deluje kao zlokobna opomena. Budući da ambasade prate interese svojih zemalja, onda to znači da obe ambasade imaju neka očekivanja od srpskog predsednika. Kako su njihovi interesi u ogromnom sukobu, ostaje da se vidi ko je bolje računao", rekao je profesor Lompar.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR