Glas Javnosti

UŽASNE VESTI ZA SRBIJU! VUČIĆ JE URADIO NEŠTO ŠTO NIJE SMEO: Njegov potpis nije potreban, Sporazum i Aneks su OBAVEZUJUĆI!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Bivši sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević izjavio je danas da prema Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu važe svi sporazumi bez obzira da li su potpisani ili usmeno prihvaćeni.

Ivošević je kazao da isticanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u Briselu i Ohridu nije ništa potpisao, govori da je on uradio nešto što nije smeo.

„U članu 3. Bečke konvencije o ugovornom pravu stoji da kod međunarodnih sporazuma koji nisu zaključeni pismenim putem to ne ide na uštrb pravnih vrednosti ovih sporazuma. To znači da usmeni sporazumi važe i da su obavezujući“, rekao je Ivošević komentarišući izjavu predsednika Vučića da je u Briselu i Ohridu prihvatio Sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom i Aneks o implementaciji, ali da ta dokumenta nije potpisao.


Ivošević je podsetio na izjave posrednika u pregovorima, Žozepa Borelja, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, da je saglasnost o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova postignuta i da se ta saglasnost nalazi u tekstu Sporazuma iz Brisela.

„Sada je na redu implementacija Sporazuma iz Brisela i to Vučić nije osporio. Ako se implementacija odnosi na sprovođenje dogovorenog, onda je tačno ono što su izjavili posrednici na čelu s Boreljom“, ocenio je Ivošević.


Po njegovim rečima, zbog protesta građana Srbije protiv Sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, predsednik Vučić je nakon povrtaka iz Brisela i Ohrida počeo „da se vadi“ pred domaćom javnošću.

„Vučić tvrdi da nikada nije dao saglasnost za ulazak Kosova u Ujedinjene nacije i za međusobno priznanje. Međutim, u obostrano prihvaćenom Sporazumu stoji da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u svim međunarodnim organizacijama. Jasno je da je Vučić tim Sporazumom prihvatio i članstvo Kosova u UN“, ocenio je Ivošević.



Dodao je da u Vučićeve reči ne treba verovati, jer „ako ide na implementaciju onda to potvrđuje da se usaglasio sa svim tačkama sporazuma“.

„Vučić obmanjuje i javnost i sebe. Verovatno je napravio neke korake koje nije smeo, a koji mogu sada da mu smetaju. Njegov rejting pada i on sada pokušava da se vadi“, istakao je bivši sudija.

Ivošević ističe da postoji mogućnost da se Sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova pravno poništi.

„Ukoliko kosovska strana ne ispuni obavezu da formira Zajednicu srpskih opština prema dogovoru iz Briselskog sporazuma, onda se može ozbiljno razgovarati o raskidu tog sporazuma. Prema Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima, u članu 60. stoji da se međunarodni ugovor može raskinuti zbog neizvršenja obaveza i onda se sve vraća na pređašnje stanje“, objasnio je Ivošević.

Dodao je da je Briselski sporazum bio neustavan, jer je vlast u Srbiji pristala da sve elemente državnosti na Kosovu preda Prištini.

„Za Srbiju bi bilo veoma važno da se poništi Briselski sporazum“, zaključio je Zoran Ivošević.

Glas javnosti/Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR