Glas Javnosti

SVI BEŽE OD VELJE NEVOLJE: Belivukove sudije misteriozno odlaze na bolovanje, početak suđenja neizvestan

Hronika
Autor: Glas javnosti

Nakon sudije Zorane Trajković, na privremenom odsustvu s posla, iz zdravstvenih razloga je i njena koleginica iz Specijalnog suda, sudija Mirjana Ilić, a koja je istovremeno i drugi član tročlanog veća koje bi trebalo da sudi grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim pripadnicima njihove organizovane kriminalne grupe, optužene za više ubistva i drugih teških krivičnih dela, sada već sasvim izvesno neće otpočeti ni u narednih mesec dana.

Iako je zakonski rok za održavanje pripremnog ročišta istekao još u decembru prošle godine, mesec dana nakon što je optužnica postala pravosnažna, pripremno ročište odloženo je na neodređeno vreme jer je na bolovanje najpre otišla sudija Zorana Trajković, a sada i njena koleginica Mirjana Ilić, takođe članica veća Specijlanog suda koje treba da sudi Belivuku.


Kako otkriva dobro obavešten izvor, sudija Ilić je od nedavno takođe na opravdanom odsustvu, pa se sada sve glasnije spekuliše da suđenje sigurno neće otpočeti pre proleća.

- Predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović nema nameru da predmet dodeli u rad drugom veću, već očigledno čeka da se obe sudije vrate s bolovanja. To je samo po sebi problematično jer je po zakonu pripremno ročište moralo da se održi još u decembru prošle godine - kazao je dobro obavešten izvor.


On napominje da po sudu i dalje kruže razne priče o tome zašto je najpre sudija Trajković, koja je inače predsednica Belivukovog veća, na višemesečnom odsustvu, kao i koliko je sa njenim zdravstvenim stanjem povezana činjenca što je rad dobila ovaj predmet.

- Dok jedni kategorički odbacuju da je odsustvo sudije povezano sa Belivukom, drugi tvrde da je uoči odlaska, sudija imala ogroman sukob sa predsednikom suda, jer navodno njeno veće uopšte nije bilo na redu da preuzme novi predmet, u trenutku kada je stigao slučaj Belivuk. Predmeti se inače, raspodeljuju po redu, između šest veća koliko ih ima u odeljenju za organizovani kriminal, o čemu se vodi kako elektronska, tako i ko pisana evidencija. Sudija Trajković je navodno tražila na uvid i tu dokumenatciju, koja navodno takođe nije uspela da je uveri da je Belivuk opravdano završio u njenom veću - dodaje sagovornik.


Kako napominje, na bolovanju je od nedavno i sudija Ilić, pa je sada sve manje verovatno da će suđenje otpočeti pre proleća, odnosno predstojećih izbora, o čemu je "Nova" pisala pre nekoliko dana.

- Posle onolike pompe oko hapšenja, pokazivanja uznemirujućih fotografija i zastrašivanja javnosti, bilo je logično da će suđenje biti zakazano odmah po okončanju istrage. To se međutim nije dogodilo, a zasigurno je za ovakvo prolongiranje odgovoran predizborni period, koji svakako nije najbolji trenutak za započinjanje ovakvog suđenja. Jasno je da predstavnici vlasti strahuju od toga šta bi Beluvuk i Miljković mogli da kažu u sudnici, s obzirom na to da je već svima dovoljno jasno da su oni državni to jest projekat ove vlasti - kazao je tada sagovornik.


Da je Belivuk spreman da progovori poručio je i na poslednjem saslušanju pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal zbog ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. On je tada, negirajući krivicu, poručio da će progovoriti o svim nelegalnim poslovima u kojima je učestvovao po nalogu vlasti, kao i da će početi od slučaja Savamala, koji je u odnoisu na sve ostale najmanje problematičan.

Očigledno da je to osnovni razlog zbog kog predmet nije dodeljen drugom veću i što se više nikom ne žuri da Belivuka i Miljkovića smesti na optuženičku klupu, piše Nova.rs.

BONUS VIDEO: KAKO DA TUŽITE TRGOVCE ZBOG PREVARE: Koliko su potrošači u Srbiji (ne)zaštićeni?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR