Glas Javnosti

PLANIRALI DA UBIJU I JEDNU OD "HIJENA": Vođa navijača DELIJA bio na LISTI ZA ODSTREL Beranca Zekića

Hronika
Autor: Glas javnosti

Jedan od vođa navijača Crvene zvezde Uroš Avramović bio je na spisku za likvidaciju kriminalne grupe koju je navodno formirao Beranac Marko Zekić, prenose podgoričke Vijesti.

Ta kriminalna grupa, prenosi ovaj list, osumnjičena je za dvostrduko ubistvo na Veruši, u oktobru 2020. godine.

Da je i Avramović bio na njihovom spisku, piše u naredbi o sprovođenju istrage, čije detalje su u rešenju o produženju pritvora osumnjičenima Draganu Biletiću, Vasiliju Đukiću, Mirčeti Mihajloviću i Nenadu Miličiću, objavile sudije Apelacionog suda.

Avramović je poznat kao jedan od čelnika podgrupe “Delija” koja se zove “Hijene”.

Prema tim dokumentima, Marko Zekić, Miomir Đukić i Mirčeta Mihajlović, zajedno su, 17. oktobra 2020. godine, u mestu Uvač, ubili Podgoričane Nemanju Prelevića i Danila Pekovića.

Osim Zekića, dvojice Đukića, Biletića, Mihajlovića i Miličića, na spisku osumnjičeih su i Branislav Ivanović i Dragan Terić, koji su u bekstvu.

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da im je u tom zločinu, pomoga i Goran Milašinović, koji je sa Ivanovićem pratio kretanje Prelevića i Pekovića.

Tvrdnje da su Zekić i za sada neidentifikovana osoba formirali tu kriminalnu grupu, SDT temelji i na komunikaciji između okrivljenih:

- Iz kojih se jasno zaključuje da Z.M. izdaje uputstva šta treba raditi i kako, te da drugi okrivljeni bespogovorno izvršavaju njegove naredbe i dostavljaju mu izveštaje o tome. Da je kriminalna organizacija formirana radi vršenja neodređenog broja krivičnih dela, utvrđuje se iz komunikacija preko kriptovanih telefon, kako pisanih, tako i glasovnih poruka, te fotografija koje prate konverzaciju, pa se utvrđuje da okrivljeni međusobno razmenjuju fotografije većih količina opojne droge kokain, da ih isti pakuju u više navrata za prodaju, da planiraju ubistvo U. A. navijača C.z., da nabavljaju i eksplozivne naprave i oružje radi vršenja krivičnih djela, te da planiraju likvidaciju B. V. i A. V., te da vrše prodaju i vatrenog oružja, kao i nabavku vatrenog oružja. Sve navedeno proizilazi iz komunikacija između okrivljeni, a preko kriptovanih mobilnih telefona koji su napred označeni - piše u rešenju.

Sudije objašnjavaju da je svaka radnja koja je okrivljenima stavljena na teret potvrđena i proizilazi iz njihove međusobne komunikacije, koje su potvrđene i materijalnim dokazima pronađenim na mestu dvostrukog ubistva.

- U komunikacijama nakon izvršenog krivičnog dela okrivljeni se interesuju i nastoje da utvrde da li su uklonili sve tragove o izvršenom delu koji ih mogu povezati sa samim delom, što ukazuje do stepena osnovane sumnje da su okrivljeni pripremali se i izvršili krivično delo stavljeno im na teret - navodi se.

Podelili uloge

U spisima predmeta postoje dokazi da je u cilju realizacije kriminalnog plana osumnjičeni Mihajlović u rancu nosio automatsku pušku i pištolj, koje je predao Marku Zekiću i Miomiru Đukiću kada su došli ispred kuće Prelevića.

Istražitelji, kako piše, veruju da je prvobitno došlo do kraće rasprave između osumnjičenih i Prelevića, nakon čega su, dok se taj Podgoričanin nalazio na ulaznim vratima, pucali u njega, a potom ušli u kuću i iz istog oružja ispalili više projektila u Pekovića.

Prema tužilačkim spisima Mihajlović je, osim što je izvršavao naredbe, pružao logistiku, alibi, obezbeđivao smeštaj, mobilne telefone ali i nabavljao vozila s posebnim oznakama Uprave policije.



Milašinović je, navodno, imao zadatak da stupi u kontakt sa metama, namami ih da dođu na izdvojenu lokaciju gde su ubijeni, i da izveštava organizatora o dokazima koje su službenici policije pribavili o ovom zločinu.

Tužioci su prikupili celokupnu komunikaciju osumnjičenih u vezi planiranja ubistva Prelevića i Pekovića, kao i dokaze da su pre te likvidacije automobilom prešli granicu sa Albanijom, a vratili se mimo graničnog prelaza.

- Okrivljeni u dužem vremenskom periodu prate kretanje oštećenog P., i to u P., kao i u drugim gradovima Crne Gore, i to okrivljeni M., M., M. i Đ., što jasno proizilazi iz njihovih međusobnih komunikacijama kada identifikuju pravce njegovog kretanja, mesto gde stanuje, kada ide sa posla i dolazi na posao i uopšte njegove navike. Takođe u komunikacijama je jasno naznačeno da traže najbolju lokaciju - mesto i vreme kada je najbolje izvršiti krivično delo ubistvo. Isto tako iz komunikacija neposredno pre izvršenja krivičnog dela teško ubistvo od 17. 10. 2020. godine okrivljeni u više navrata, a u cilju stvaranja alibija, prelaze državnu granicu Crne Gore prema A. gde ostavljaju vozilo a potom mimo graničnog prelaza se vraćaju u Crnu Goru gde im pripadnici kriminalne organizacije obezbeđuju štek stanove radi skrivanja, a sve kako bi izvršili krivično delo teško ubistvo - piše se u obrazloženju.

Ko je Uroš Avramović

Protiv njega je podneto 15 krivičnih prijava za teška krivična dela, a samo jedan postupak do sada je okončan pravosnažnom presudom. Sumnjičen je za dilovanje droge, nasilničko ponašanje, razbojništvo, nedozvoljeno držanje oružja, pokušaj ubistva…

Pre 5 godina, tačnije 2017. uhapšen je po poternici suda, jer je izbegavao da odsluži zatvorsku kaznu za učešće u pljački nakita još 2007. godine. On je tada po hitnom postupku upućen u zatvor u Sremsku Mitrovicu, gde mu je bilo određeno 14 meseci odsluženja kazne.

Četiri godine pre hapšenja, tačnije 2013. godine, Uroš Avramović je ranjen iz vatrenog oružja. Njemu su se lakri borili za život, jer je sa 2 prostrelne rane leve noge i povredom glave stigao u Urgentni centar. Tačnije on je tada pronađen na parkingu u Ulici Milutina Milankovića na Novom Beogradu.

U aprilu 2008. godine Avramović i ubijeni Velibor Dunjić su krvnički pretukli i ranili Andreja Čogurića, nakon čega su otišli u inostranstvo. Zbog ovog dela, Dunjić je uhapšen u Švedskoj novembra 2008. godine, a Avramović u junu 2009. godine u nemačkom gradu Frankfurtu, nakon čega je poslat na robiju. Obojica su prvostepenom presudom bili osuđeni na po osam godina zatvora, ali je Apelacioni sud Avramoviću prepolovio kaznu.

U Avramovićevom dosijeu zabeležen je i incident od 10. decembra 2006. godine, kada je došao u Urgentni centar u Beogradu da se informiše o povredama koje je zadobio njegov prijatelj Dunjić posle tuče u beogradskom klubu "Andergraund". Policija ga je teretila da je tad vređao policajce, jednog je ugrizao za uvo, a drugog za nogu, ali ovu prijavu je odbacilo Drugo tužilaštvo.

BONUS VIDEO: Kako nas varaju trgovci - lažna sniženja, sumnjivi pokloni, reklamacije kao nemoguća misija




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR