U Hrvatskoj prosečna plata u martu 886 evra

parice 1396351 _Pixabay

Foto: Pixabay

Prosečna martovska neto plata je iznosila 6.713 kuna (886 evra), što je nominalno manje za 1,1 posto a realno za 1,3 procenta nego u februaru. 

Prosečna bruto i neto plata u Hrvatskoj je nominalno i realno bila manja u martu na mesečnom nivou dok je u odnosu na isti mesec 2019. zabeležen rast.

U odnosu na isti mesec prošle godine, neto plata po zaposlenom je nominalno bila viša za 1,4 odsto a realno za 0,8 posto.

Prosečna bruto plata po zaposlenom je u martu “težila” 9.181 kuna (1.211 evra), i u nominalnom izrazu je niža za 1,0 procenat a u realnom za 1,2 odsto u odnosu na februar.

U poređenju sa martom prošle godine, prosečna bruto plata je bila visa za 1,3 posto nominalno i za 0,7 procenata realno.

Najviša prosečna mesečna neto plata isplaćena je u martu u delatnosti vazdušnog saobraćaja u iznosu od 11.331 kuna (1.495 evar), dok je najniža isplaćena u delatnost pripreme i usluživanja hrane i pića u iznosu od 4.166 kuna (oko 550 evra).

Državni zavod za statistiku je s podacima o platama isplaćenim u februaru objavio i prelazak na novu metodologiju računanja prosečne plate.

Prosečna neto plata iznosila je 5.656 kuna (746 evra), što znači da je 50 odsto zaposlenih dobilo neto platu jednaku ili nižu od navedene vrednosti, a druga polovina zaposlenih iznad tog nivoa.

(Izvor: Tanjug) 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

To kobno proleće 1991. godine nije najavljivalo ništa dobro narodima bivše Jugoslavije, pred kojima su se otvarala vrata pakla.

Erik Pavin, zadarski ugostitelj, zatvorio je svoj restoran i hotel "Niko" nakon što se otkrilo da su članovi Adrija tura pozitivni na koronavirus. Tri osobe koje su učestvovale na Adrija turu-Marko Paniki, trener Novaka Đokovića, Grigor Dimitrov i njegov trener i Borna Ćorić, hrvatski teniser -pozitivne su na kovid-19.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, povodom neprimerenih poruka navijača Dinama na zagrebačkim ulicama, u kojima se pominju srpske žene i deca, da to govori o onima koji su to uradili, a ne o nama, te da je siguran da to nije stav većine hrvatskih građana.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone