Скупштина Републике Српске потврдила – Ђукановићева посета штетна за РС

DodikZoranaJevtic01 News1 Zorana Jevtic

Извор: Јутјуб Принтскрин

Народна скупштина Републике Српске потврдила је изјаве српског члана Председништва БиХ Милорада Додика о штетности посете председника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ и распоређивања припадника Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Председништву БиХ.

Парламент Републике Српске је потврдио изјаве Милорада Додика о проглашењу Закључка и Одлуке Председништва БиХ, усвојених на седници одржаној 19. фебруара, веома штетним по виталне интересе Републике Српске, преноси РТРС.

Изјаве је подржало свих 56 присутних посланика, нико није био против, нити уздржан. Посланици опозиције нису присуствовали гласању, преноси РТРС.

Посланици су потврдили Додикову изјаву према којој је закључак о утврђивању званичне посете председника Црне Горе БиХ 2. и 3. марта усвојен без консензуса веома штетан по виталне интересе Републике Српске.

Прихваћена је и одлука о потврђивању изјаве српског члана Председништва БиХ по којој је одлука о прихватању Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалску стражу на територији БиХ усвојена без консензуса веома штетна по виталне интересе Српске.

НСРС је усвојила и два закључка. У првом закључку се наводи да Споразум о статусу БиХ и ЕУ о деловању Фронтекса у највећем делу није споран за РС, али је неприхватљиво да буде усвојен без сагласности и учешћа Министарства унутрашњих послова Републике Српске, будући да је у његовој надлежности највећи дeо граничног појаса којег се Споразум тиче, као и због чињенице да се Споразум оваквог значаја покушава усвојити прегласавањем члана Председништва БиХ из Републике Српске.

У другом закључку пише да се задужује српски члан Председништва БиХ да у складу са овлашћењима и Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, покрене нову иницијативу и преговоре за закључивање Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о деловању Фронтекса у БиХ уз обавезно поштовање мишљења и ставова надлежних органа Републике Српске.

Закључке су потписали СНСД, ДНС, ДЕМОС, НДП, Уједињена Српска, Независни клуб СП, посланичка група СП и независни посланици.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Председник Србије Александар Вучић разговараће данас у Паризу с председником Француске Емануелом Макроном.

Miloš Ković, dr prof. (predsednik političkog Saveta DSS) i Časlav Koprivica dr prof. (član političkog Saveta DSS) kao i još neki ugledni članovi političkog Saveta DSS napuštaju Miloša Jovanovića i pokret Metlu i da su već sa Milom Lomparom, Slobodanom Samardžićem,… i nizom drugih intelektualaca osnovali Pokret za odbranu KiM.

Objavljeno je, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета