Pomenite i srpsku decu! Protest ambasadora Srbije o tekstu na spomen ploči rodne kuće Diane Budisavljević

Dijana-Budisavljević,-Wikipedia

Foto: Wikipedia

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej, uputili su odvojena pisma članovima Senata grada Insbruka sa molbom da još jednom, pre donošenja konačne odluke, razmotre sadržaj teksta na spomen ploči koja će biti postavljena u ovom gradu na rodnu kuću Dijane Budisavljević.

U pismima se navodi molba da se u tekstu o ovoj hrabroj Austrijanki, koja je spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora, navede reč "srpska deca", jer to odgovara istorijskom i faktičnom stanju i razlogu za angažovanje ove Austrijanke udate za lekara Srbina u Zagrebu.

Reč je o tome da je od početka ove inicijative o postavljanju ploče u rodnom gradu Austrijanke, čiji je humanitarni podvig, jedan od najvećih tokom Drugog svetskog rata, nepravedno zaboravljen, bio sadržaj teksta koji će se naći na toj ploči, a u kome je prvobitno bilo predviđeno da se navede herojstvo Diane Budisavljević u spasavanju dece na prostoru bivše Jugoslavije, bez pominjanja da je reč pre svega o spasavanju srpska dece.

Posle inicijative predstavnika Srpske pravoslavne omladine u Insbruku (SPOJI) Vladimira Vlajića, odbor za kulturu gradskog senata preimenovao je predlog teksta i on sada glasi: "Diana Obekser-Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata u tadašnoj NDH uz pomoć drugih aktivista spasila više od 10.000 dece iz logora fašističkog ustaškog režima".

Uši Švarcl, zadužena za kulturu u gradu, ocenjuje da će taj tekst Senata usvojiti u junu, a ambasador Rodić skreće pažnju na to da bi dopuna tog teksta odgovarala istorijskim činjenicama i na odgovarajući način predstavljao nezaboravno sećanje na Dianu Budisavljević i humanost koju je pokazala prema malim Srbima.

"Verujemo da ovaj predlog neće naići na vaše odbijanje, i on se oslanja na istorijske činjenice i ogroman ugled koji Diana Budisavljević ima u mojoj zemlju", naglasio je ambasador.

Istovremno, Vladika Andrej u odvojenom pismu gradskom senatu izražava zabrinutost da bi aktuelni tekst, bez pominjanja da je reč o srpskoj deci, mogao izazvati negodovanje kod Srba, a u najgorem slučaju imati i posledice po suživot svih ljudi u Austriji, posebno u Insbruku i Tirolu.

"Zbog toga vas molim, u duhu nekadašnje akcije spašavanja, da ponovo razmotrite tekst na spomen ploči i uzmete u obzir važne činjenice, a to je da je Diana Budisavljević spasila pretežno srpsku decu", naveo je episkop.

I Vladimir Vlajić skreće pažnju da sva saznanja govore o tome da je Diana spasavala srpsku decu i da to treba navesti i dodaje da, ako grad Insbruk ima dokaze da je spasila i jevrejsku i drugu decu, to treba da navede, da bi ime Diane Budisavljević bilo pomenuto i na spomeniku u Jad Vašemu.

I autor romana "Dianina list", Australijanac Vilhelm Kuehs, podseća da je Diana Budisavljević spasavala uglavnomi srpsku decu, da su hrvatski fašisti izvršili genocid nad srpskim stanovništvom, da je Diana ustala protiv toga i da bi to trebalo da piše na spomen ploči koja će biti postavljena na njenoj rodnoj kući.

Uši Švarcl, s druge strane, kaže da je postavljanje ove ploče, samo prvi korak, jer je mesto za tablu ograničeno i ne može se sve objasniti

Smatra da sećanje nije nikada završen proces, te da se ostaje pri nameri da jedno obdanište u Insbruku nosi njeno ime.

Februara ove godine ideja je bila da se tabla sa imenom Diane Budisavljević postavi u Inzbruku, na njenoj rodnoj kući u Ulici Marije Terezije. Ali, tu se nije spominjala ni NDH, ni ustaše, a ni Srbi. Govorilo se o herojskom činu u nekadašnjoj Jugoslaviji i spasavanju dece.

A zatim je osmišljena nova verzija ploče, koja, opet ne spominje Srbe i tek treba da se usvoji.

“Tokom Drugog svetskog rata, Diana Obexer-Budisavljević spasla je više od 10.000 dece iz logora fašističkog režima ustaša u NDH uz pomoć drugih aktivista”.

I taj tekst trebalo bi tek da se usvoji u junu.

– Mi se borimo za to da se ipak nađu srpska deca na ploči. Zamenica gradinačelnika spominje da će glasanje biti u junu mada će možda već biti i u sredu iduće nedelje. Na prvobitnom predlogu teksta se spominjala Jugoslavija. Izdejstvovali smo da umestu Jugoslavije koja u to vreme nije postojala piše NDH, ali nisu uvažili poreklo dece Na ovome smo od kada se ponovo pokrenula priča o spomen-ploči, tj. od početka februara. Biće novih događaja povodom ovoga i nadamo se da će potpuna istina pobediti, te da će poreklo žrtava biti spomenuto na spomen-ploči – ispričao je za Telegraf Vladimir Vlajić iz Srpske pravoslavne omladine Inzbruka (SPOJI).

– Na osnovu dosadašnjih istraživanja, Diana je spasavala srpsku decu i to bi trebalo da bude naznačeno. Ako Grad ima dokaza da je ona takođe spasavala jevrejsku i drugu decu, ona bi takođe trebalo da budu spomenuta i Diana bi trebalo da bude uvršćena u “pravedne među narodima” u Jad Vašemu – kazao je Vladimir Vlajić.

Vlajić podseća na Vilhelma Kuesa, autora prve knjige o Diani Budisavljević na nemačkom jeziku. Kaže, taj rad je ključan kako bi se ukazalo na srpske žrtve.

Kues, austrijski pisac i autor Dianine liste, podvlači da je ona spasavala pretežno srpsku, pravoslavnu decu. I Institut za savremenu istoriju iz Beograda prila o srpskoj deci, govori Vlajić.

– Ja sam za to da se napiše: “hrvatski fašisti izvršili su genocid nad srpskim narodom. Diana se tome suprotstavila” – naveo je autor Kues u jednom svom obraćanju u Inzbruku.

Niko od potomaka nije hteo da primi orden
Niko od potomaka žene koja je svojim zalaganjem spasla 10 hiljada dece nije do sada prihvatio da primi orden koji joj je posthumno dodelio Grad Inzbruk, a na inicijativu Pokreta oslobodilaca Tirola i Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI).

 

(Izvor Tanjug)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ни седам месеци после, не зна се ко је убица, нити налогодавац убиства Оливера Ивановића. Иако су политичари Београда и Приштине више пута изјављивали да имају одређене трагове у вези с тим злочином, надлежна тужилаштва ни једну званичну информацију о току истраге нису саопштила.

Nabujale reke Bjelica i Gorušica nanele su ogromnu štetu stanovnicima moravičkog okruga. Voda je prodrla u više od osamdeset domaćinstava, a uništila je i čuveni „Dom trubača“ u Guči.

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" reagovala je na pitanje koje je voditelj emisije Fokus na TV B92 Oliver Jakšić uputio večeras dr Dariji Kisić Tepavčević.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone