marija-yaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija nema naviku da se meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja i da Crna Gora po tom pitanju nije izuzetak.

„A, ako crnogorsko rukovodstvo želi da nađe one koji se mešaju u njena unutrašnja pitanja onda je potrebno da okrenu glavu za 180 stepeni i da pogledaju na sasvim drugu stranu. Onda će možda videti ko se meša u njihove unutrašnje stvari“, rekla je ona.

Ona je na taj način prokomentarisala izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanoviča o navodnom ruskom mešanju u unutrašnja pitanja njegove zemlje.
Kako je naglasila „krivce treba tražiti na sasvim suprotnoj strani“.

Zaharova smatra da je cilj takvih tvrdnji da se unutrašnji problemi rešavaju tako što će se tražiti spoljni neprijatelj i da se „javno mnjenje odvrati od shvatanja toga ko se zaista meša u unutrašnja pitanja Crne Gore“.

Situacija u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u decembru prošel godine, nesumnjivo izaziva ozbiljnu zabrinutost, rekla je portparolka Ministarstva.

Mi smo davali komentare o tome jer su nas to pitali i zato što ta tema ima svetski značaj i odjek.

Ona je ukazala na destruktivni uticaj te odluke na jedinstvo pravoslavnog sveta.

U tome, kako kaže, treba tražiti problem, a ne u stavovima onih koji kritički gledaju na taj zakon i pozivaju na ravnopravni dijalog crnogorskih vlasti i SPC, koja brani svoja vekovna prava i interese.

„Što se tiče evrpskog puta Crne Gore, to je suvereni izbor Podgorice", rekla je Zaharova, i dodala da se Moskva nikad nije protivila širenju EU.

Ranije je predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu za podrivanje crnogorske prozapadne vlade, koja želi članstvo u EU.

Sputnik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Marina Jočić, poslanica saveza Demokratski front u parlamentu Crne Gore za potrebe diskusije o Zakonu o proceniteljima uporedila ekonomije Srbije i Crne Gore.

Uprkos pandemiji virusa korona, NATO nastavlja sa vojnim manevrima kod granica Rusije s namerom da isprovocira Moskvu na agresiju, piše austrijski „Kontra magazin“.

Od danas u Crnoj Gori su obavezne maske u zatvorenom, a počinju da rade stomatolozi, taksisti, frizeri, teretane…

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone