Igranje

Foto: Pixabay

Pod pritiskom svakodnevnih obaveza koje kao roditelj imate, nekako uvek zafali vremena za igru sa detetom. Naročito je to slučaj u velikim porodicama sa više dece. Iako u takvim porodicama mališani pronalaze razne načine da pobegnu od dosade, uvek dođe onaj čas kada traže vaše učešće u igri.

S jedne strane, dobro je da traže vaše prisustvo i da žele da vas uključe u igru. Sa druge strane, brojne obaveze ne dozvoljavaju vam igranje po ceo dan. U principu, ni ne treba biti stalno i trajno uključen u svaku igru kojom vaše dete poželi da zaokupi svoju pažnju, jer, kada ste svakodnevno uključeni u način na koji se ono igra, narušavate mu privatnost i gušite slobodu. Opet, vaše umereno prisustvo doprinosi povezanosti vas i vašeg deteta ili dece, ukoliko ih imate više. Deca su znatiželjna, vole da postavljaju pitanja i da na njih dobiju pravi odgovor od vas. Zbog toga je najbolje neko srednje rešenje: ni previše ni premalo. Započnite iganje sa detetom, usmerite ga, dajte mu ideje, podstaknite mu maštu i ono će naučiti samostalno da se igra bez mnogo vike i galame. Kada dete vapi za vašom pažnjom, ne dozvoljava vam da ručate, popijete kafu ili odete da se kupate, to onda znači da mu je vaše društvo neophodno i da mu niste posvetili previše pažnje. Neka deca se teško odvikavaju od te vrste povezanosti, dok kod neke dece sve može lepim rečima da se objasni. 

Igra kao sastavni i neophodni deo odrastanja svakog deteta nije vaša obaveza. Deca treba da nauče da i vi imate svoje obaveze ili, prosto, pravo na odmor, svejedno kako ste to zamislili. Vaša uloga u dečjoj igri jeste da dete povremeno uputite u neke nove  i nepoznate igre, da mu zagolicate maštu. Nemojte mu stalno govoriti kako da se igra, jer na taj način igra gubi suštinu. Ispada da mu naređujete kako da se igra i na kraju ono nema slobodu izbora. A ako ste non-stop uz njega u igri, dete će pomisliti da samo tako i treba da bude. Dakle, budite prisutni, ali bez preterivanja.

Deca ponekad umeju da budu veoma uporna, plačljiva, razdražljiva i neumoljiva kada žele da baš tog trenutka ostavite sve ono što ste radili i posvetite se samo njihovoj igri. U takvim situacijama najvažnije je ostati dosledan i objasniti zbog čega ste trenutno sprečeni da se igrate. Sasvim je u redu ako kažete da sada niste u mogućnosti da dođete, ali da ćete svakako doći čim završite to što ste radili. Naravno, obećanje morate ispuniti. Deca sve pamte i ništa ne zaboravljaju, pa ako ste obećali pa to niste ispunili, gubite autoritet i padate u njihovim očima. Nemojte se iznenaditi ako vam navedu primere kada ste i zbog čega izneverili njihovo poverenje. Dete će naučiti da se samostalno igra, a vi ćete ga ohrabriti i ubediti da ono to može i samo.

Izvor: Zelena učionica

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nakon mnogobrojnih najava od strane zvaničnika, kao i informacija u medijima, konačno je dostupno i zvanično, novo Uputstvo o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koje je RFZO objavio danas.

Закон о несталим бебама у породилиштима у Србији био је тема данашње, веома жустре расправе у Народној скупштини. Закон је поделио јавност пошто су бројна удружења родитеља који сумњају да су им деца одузета на рођењу и проглашена мртвом, тражила значајне измене предлога закона, а на крају и његово повлачење из процедуре.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone