Kurtijev predlog za članove delegacije "ništavan"

tači

Izvor: You Tube, print screen

Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Kosova Hašima Tačija reagovala je danas na najave premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, za sastav kosovskog političkog tima za pregovore sa Srbijom ustvrdivši da je lista sa predloženim članovima tog tima „lična želja premijera u ostavci i ništa više“.

U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova se navodi „da se odlazeći premijer nije konsultovao sa predsednikom kao vodjom spoljne politike“, a Aljbin Kurti je optužen za kršenje „ustavne hijerarhije“.

Kako ocenjuje kabinet predsednika Kosova „razrešeni premijer je izgubio legitimitet za predvodjenje delegacije (za pregovore sa Srbijom) glasovima apsolutne većine predstavnika naroda u Skupštini Kosova i ne može da se obaveže u ime institucija Republike Kosovo ili u ime vlade u ostavci“.

Shodno tome, navodi se u saopštenju, lista delegacije koju je predložio smenjeni premijer „ostaje njegova lična želja i ništa više“.

Premijer Kurti je saopštio da će on shodno Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova predvoditi delegaciju Kosova i dijalogu sa Srbijom.

Prema predlogu Aljbina Kurtija predvidjeno je da članovi delegacije za pregovore sa Srbijom budu predsednik Kosova Hašim Tači, predsednica parlamenta Vjosa Osmani i predstavnici svih političkih stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu.

Ustavni sud Kosova je na pitanje ko treba da vodi dijalog izmedju Kosova i Srbije ustvrdio da je to pravo premijera i da je uloga predsednika Kosova u tom procesu savetodavna.

Izvor: Danas

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova reakcija dolazi nakon mnogih kritika na račun kosovske vlade zbog prihvatanja pomoći koju je Srbija uputila.

Nemanja Matić, inženjer koji je izlečen od virusa korona, sada se nalazi kod kuće u Čačku u izolaciji, koja mora da traje još 14 dana, oseća se dobro, odnosno tako da se, kako sam kaže, već vratio svojim svakodnevnim obavezama u domaćinstvu, poput „cepanja drva“. Zanimljivo je da je u roku od svega pola satra sazznao da je zaražen, pa izlečen od opasnog virusa.

Kriza zbog korona virusa je ozbiljno finansijski pogodila srpska preduzeća.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone