Korona virus može da "živi" i na hiruškim maskama

maska

Istraživači su ustanovili da bi virus mogao biti detektovan sa spoljašnje strane hiruške maske čak sedam dana, mnogo duže nego što su naučnici mislili

Gotovo svi ljudi širom sveta danas nose maske kako bi se zaštitili od korona virusa, ali najnovija studija ustanovila je da one mogu da budu pogodno tlo za preživaljavanje virusa čak i do nedelju dana, prenosi Daily Star.

 

 
Malik Piris virolog koji je sproveo istraživanje na Univerzitetu u Hong Kongu je ovim rezultatima želeo da istakne koliko je važno da ne dodirujemo spoljašnost maski dok ih nosimo na licu.

Dodirivanje kontaminirane maske, patogeni mogu da pređu na naše ruke, a zatim i na oči ukoliko ih nesvesno dotaknemo.

Virus je uspeo da preživi na plastici i nerđajućem čeliku između 4 i 7 dana, dok je sa novčanica i stakla nestao nakon 4 dana.

Istraživanje je pokazalo da je virus sa tkanine nestao nakon drugog dana, dok na papiru nije opstao duže od tri sata.

Ipak, studija objavljena u medicinskom časopisu „The Lancet“ ustanovila je da je virus bio prisutan na spoljašnjosti hiruške maske čak sedam dana nakon što je prvi put ustanovljen na tom mestu.

Studija je ustanovila i da se koncentracija virusa brzo smanjivala na svakoj površini kako je vreme prolazilo, a virus je bio osetljiv na standardne metode dezinfekcije.

Telegraf.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog epidemije na snazi je suspenzija neesencijalnih proizvodnih aktivnosti

Slučajevi u kojima osobe namerno zaraze drugu osobu korona virusom što bi dovelo do smrti biće tretirani kao  terorizam, huliganizam i čin sabotaže u Rusiji.  

Čovek star 65 godina iz sela Sazli u opštini Uroševac, koji je u ponedeljak preminuo u UKCK i za koga je posle smrti utvrđeno da je zaražen virusom Covid-19, već duže vreme je radio kao vozač u kampu Bondsteel, piše Koha.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone