„Корона маска” на Бајлонијевој пијаци за 250 динара

pijaca

foto: wikipedia

У недостатку заштитних маски грађани не бирају и пазаре чак и „филтер” за лице који се користи за прашину

Hа једној столици седи, а на другу је подигла ноге. Испред ње је тезга са алатима и на њима две маске за прашину упаковане у најлону на којем је црним фломастером исписано „корона маска”. Продавачица са Бајлонијеве пијаце продаје их за 250 динара по комаду и јуче пре подне једино је њена тезга била опскрбљена најтраженијом робом у земљи. У недостатку заштитних маски у апотекама грађани, чини се, више не бирају. Купују и не питају за цену нити да ли такве маске пружају заштиту против ковида 19.

На суседним тезгама са средствима за чишћење не могу да се нађу дезинфекциона средства, али грађани пазаре све што је остало, „за случај да се прогласи карантин”, како каже један старији Београђанин.

На тезгама са воћем и поврћем најтраженији су цитруси, банане и јабуке, кромпир, шаргарепа и све врсте лука, кажу продавци. Купци се најдуже задржавају на боље снабдевеним пијачним штандовима који имају робу попут брашна, шећера, соли и тестенина. Многи су, како кажу, чули да су рафови у великим трговинама испражњени па су, додају, поучени искуством из деведесетих када су се основне намирнице могле наћи на пијацама, похитали на тржницу.

Они који у овом тренутку „трпе” јесу продавци цвећа. Један од њих на Бајлонију јуче је „сналажљиво” рекламирао своју робу: – Купите орхидеје, боље да миришете њих, добре су против короне – одзвањало је са улаза у пијацу.

На пијаци Каленић гужва је била већа. На тезгама са средствима за хигијену не могу се наћи ни алкохол, ни заштитне маске, ни асепсол... Један продавац поверио се купцу да „има алкохола у Невесињској улици на Врачару”. Незванична информација грађана који су посетили то место јесте да се флашица креће између 70 и 250 динара. И на врачарској пијаци највише се купују цитруси, зелена салата, лук, паприке, ротквице и купус.

– Послала ме је трудна снаја да јој донесем од свега по мало – каже бака продавцу од кога је пазарила килограм паприке.

– Не плашим се, али што да не купим? Нека, има да стоји, ионако после неће бити, па ја боловао-не боловао нећу имати где да нађем – убеђује старији господин свог пријатеља да не паничи, али има оправдане разлоге зашто је дошао.

За разлику од тржница у централним зонама града, на Цветковој пијаци јуче вирус корона није био главна тема. Људи са ове пијаце одлазе са зембиљима просечне величине. У њима није било дезинфекционих средстава.

– Нема алкохола ни асепсола. То сад може да се нађе само у апотекама – тврди продавац средстава за хигијену.

Дан раније, у време када се пијаца тек затворила, а перачи се латили црева, међусобно су коментарисали како све треба добро да се опере јер „влада корона”.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vranje je posle Beograda grad sa najviše pozitivnih na COVID 19 u Srbiji, objavio je sajt Ministarstva zdravlja, jer je ovde koronom inficirano 19 osoba, a u glavnom gradu 29.

Iako je dr Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba ocenio da rezultati pokazuju izlaženje iz intenzivne aktivnosti virusa, on ipak smatra da bi i u vreme prvomajskih praznika trebalo da važi zabrana kretanja. Mnoge je to uznemirilo, a ima i onih kojima je slavljenje ustanka tekstilnih radnika iz 19. veka dan kao i svaki drugi.

U 46. kolu Igre na sreću LOTO sinoć je izvučen “Džoker” u vrednosti od 16.353.624 dinara, a srećni listić uplaćen je u Kragujevcu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета