Zanimljivosti
Sasvim slučajno, prilikom kopanja puta, radnici su naišli na arheološki lokalitet iz mlađeg gvozdenog doba. Tačnije, radi se o nalazištu iz prvog veka pre nove ere. Artefakti pronađeni ispod petlje Batajnica, najverovatnije su pripadali Keltima.


Bivši potpredsednik SAD Al Gor i organizacija "Projekat klimatska realnost" koju je osnovao i kojom predsedava, organizuju prvi, globalni on lajn seminar od 18. do 26. juna ove godine, posvećen edukaciji budućih aktivista pokreta protiv klimatskih promena, saopšteno je na sajtu ove organizacije.


Sve zasluge da lice koje se krilo iza jedne maske isplovi iz anonimnosti pripale su piscu stripova Alenu Muru. U svojoj grafičkoj noveli "V for Vendetta" maskiranog protagonistu odenuo je u Gaj Foksovu masku i kostim čime je maska postala poznata širom sveta.


Da li ste znali da brava vašeg stana uopšte nije bezbedna? Ako ste od onih koji ključeve od stana ostavljaju ispod praga, u cipeli ili saksiji, ovo će vas od toga ubuduće odvratiti.


Naučnici sa Instituta za fiziku gravitacije Društva „Maks Plank“ u Nemačkoj i Univerziteta Aveiro u Portugaliji otkrili su da oko crne rupe zbog jake zakrivljenosti prostora treba da se nalaze svetlosni prstenovi koji se nalaze iznad horizonta događaja.


Za vreme Nemanjića država je snažila, napredovala i jačala u svakom pogledu: vojnom, ekonomskom, političkom. Kako se srpska država širila, rasla je i moć oblasnih gospodara. Tako je bilo i u Vranjskoj župi, gde se u izvorima pominje feudalna porodica Bagaš iz 14. veka.


Najnovija opažanja ponovo su uočila prigušenu patuljastu zvezdu, Proksimu B, kako orbitava sredinom naseljene zone oko zvezde Proksima Sentauri, koju je prvo proučila grupa astronoma koristeći planetarni tragač visoke preciznosti (HARPS) u Evropskoj južnoj opservatoriji u La Sila u Čileu. Ova otkrića nude potencijal pronalaska vanzemaljskog života.


Jedna kukavica prešla je put od preko 12.000 kilometara od južne Afrike do Mongolije, što je najduža seoba neke kopnene ptice koja je zapanjila naučnike.


Italijanka koja je na lutriji osvojila sliku Pabla Pikasa vrednu milion evra uputila je apel muzejima zainteresovanim da izlože to delo.


Meštani sela Prislonica, koje se nalazi na pola puta između Čačka i Gornjeg Milanovca, prethodnih dana imali su neobične posetioce. Na krošnjama drveća u obližnjem Prisloničkom polju, pored reke Dičine, gnezdo je svilo jato ružičastih čvoraka, koji su izuzetno retke ptice i nikad do sad nisu viđene u Šumadiji.


Sibirski zoološki vrt koji je zbog korona virusa zatvorio vrata za posetioce više od dva meseca, saopštio je da su restriktivne mere podstakle bebi bum među njihovim životinjama


Kolumbijska transrodna manekenka Dana Sultana, koja je rođena kao muškarac, na društvenim mrežama podelila je fotografiju sa svojim mužem Estebanom Landrauom, koji je rođen kao žena, i trenutno je u drugom stanju. Bebu su začeli prirodnim putem jer su oboje zadržali organe s kojima su rođeni, izvestili su lokalni mediji.


  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone