Politika
Priština je danas dobila novu vladu na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Hasanom Rohanijem o saradnji, posebno ekonomskoj, koja zaostaje za dobrim političkim odnosima.


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da očekuje da će Crna Gora uskoro izmeniti odluku o zabrani ulaska građana iz Srbije u tu zemlju.


Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da se na primeru zabrane predizbornog spota SNS vidi da strani faktor nastoji da i dalje odlučuje o stvarima u Srbiji.


Tunis potvrđuje principijelnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i punu podršku nastavku dijaloga i pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, rečeno je tokom razgovora ministara spoljnih poslova Srbije i Tunisa.


NATO pokušava da vidljivije i odlučnije potisne Rusiju sa Zapadnog Balkana i spreman je da u „gušenje ruskog uticaja“ uloži novac i sva potrebna sredstva. Zbog toga se obrušio i na Sputnjik Srbija, jer objavljuje „visokokvalitne besplatne članke, popunjavajući informacioni vakuum“.


Vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko saglasili su se da ponašanje institucija u Prištini iziskuje oštru i odlučnu reakciju međunarodne zajednice, saopšteno je iz Vlade.


Sednica Skupštine Kosova na kojoj će se birati nova vlada biće održana u sredu, a na osnovu odluke Ustavnog suda o dekretu kosovskog predsednika Hašima Tačija kojom je mandat poveren Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova.


Spor oko Kosovo i Metohija trebalo bi da se reši kompromisom, a ne jednostranim akcijama, ocenio je izraelski Džeruzalem post.


Lider Pokreta Slobodnih građana Sergej Trifunović napadnut je danas ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj tokom skupljanja potpisa za predstojeće izbore.


Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izrazio je danas razočaranje zbog novih mera reciprociteta koje je donela Vlada Kosova, ocenivši da se time podriva obnova dijaloga Kosova i Srbije, i da te mere treba odmah povući.


Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da pojedini političari u regionu stvaraju tenzije među zemljama i narodima samo da bi „prikrili da ne trče brzo kao Srbija“.


Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone