ObrazovanjeOd prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.


Oblast informacionih tehnologija karakterišu nova znanja i brze promene. Tako, nastava na daljinu postaje sve popularnija, pa studenti mogu pratiti predavanja bilo gde u svetu. Kragujevački akademci su nedavno imali tu mogućnost u okviru studijskog programa Master informacionih tehnologija.


Kada imate dete koje ide u školu, obično mu pomažete oko ovoga ili onoga. Rešavate zadatke, pišete sastave, crtate, tu i tamo koliko ste u mogućnosti. S obzirom da se sve svelo na rad od kuće, roditeljima je zapala još jedna obaveza, u moru drugih. Pomoći detetu, spremiti obroke, završiti svoj posao, počistiti kuću...


Procedure u okviru sistema provere udžbenika u Srbiji pre njihovog odobrenja od strane Ministarstva prosvete jasno su definisane. Kontrola udžbenika nacionalnih manjina spada u nadležnost pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a stručnjaci koji učestvuju u izradi i davanju mišljenja za ove udžbenike moraju da budu tolerantni i ispravljaju greške.


Sporni udžbenik za hrvatski jezik za osmi red iz koga je lekcija u kojoj se navodi da je NDH je vodila brigu o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika biće povučen i od sledeće godine neće biti u školama, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević povodom skandala koji je izbio pošto je ta lekcija emitovana na RTV u okviru online nastave.


Univerzitet u Beogradu omogućiće budućim brucošima elektronsko prijavljivanje za upis na fakultete, kako bi se izbegle gužve. Dokumenta za upis će moći da se podnesu i dolaskom na fakultet.


Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je nastava na daljinu uspešno realizovana I objasnio da je neozbiljno otkazivati polaganje male mature.


Sve državne i privatne visokoškolske ustanove u Srbiji počinju da rade u petak, uz primenu svih preporučenih mera zdravstvene zaštite od zaraze virusom korona. Pod istim uslovima počinju da rade i studentski domovi.


Koliko u Srbiji vredi znanje, koliko se vrednuju diplome, ali i koliko je trnovit put do uspeha, objasnila nam je Jelena Dumić, mlada naučnica vredna svake pažnje.


Studentski domovi u Beogradu spremni su za povratak studenata od 15. Maja od 07:30 časova


Ispitivanje đaka u Austriji vezi sa nacizmom pokazalo je da 81 odsto nije znalo da odgovori šta je antisemitizam, ili su dali pogrešnu definiciju.


Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da prema preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije od 1. juna Ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda. Od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.


  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone