Da li je prodaja Torlaka otežala borbu protiv korona virusa

Vakcina 188 - pixabay

Foto: Pixabay

Državni vrh Srbije odrekao se Instituta za virusologiju i serume još pre nekoliko godina

U vreme kada korona  virus kosi sve pred sobom, kada je u Italiji zdravstveni sistem u kolapsu, a Njujork  epicenter zaraze Severne Amerike  nameće se pitanje da li je Srbija mogla spremnije da sačeka ova teška vremena.

Pored  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” Srbija je nekada imala i Institut za virusologiju i serume Torlak.

Nameće se pitanje da li bi smo imali još bolje šanse da savladamo pandemiju korona virusa da državni vrh Srbije je 2013. godine nije doneo odluku o prodaji "Torlaka".

Torlak je zvanično prodat kompaniji "Novaartis", istoj kompaniji koja je zabranila proizvodnju bilo koje domaće vakcine kao i seruma. I od tada je samo dozvoljen uvoz iz stranih zemalja. Takođe je farmaceutskoj kompaniji „Galenika“, iz za sada nepoznatih trazloga, zabranjena proizvodnja pencilina.

"Novartis", protiv koga je Specijalno tužilastvo vodilo istragu o vakcinama 2011, tražio je 2012. godine od Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja Srbije, pravno izuzeće od mogućih tužbi, ukoliko vakcine prouzrokuju štetu na ljudima, za šta su dobili pravnu garanciju.

(Izvor: in4s.net)


  • Od Miki
  • 2020-03-31 16:06:23

Ode sve u vraziju mater

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp su telefonom razgovarali o mogućoj saradnji u borbi protiv koronavirusa i konsultacijama o nafti, saopštio je Kremlj.

Стигли нови респиратори. Велики дан за Србију у борби против корона вируса: Председник Вучић објавио сјајне вести!

Čak 700 lekara i drugih medicinskih radnika u Bosni i Hercegovini nalaze se na bolovanju na vrhuncu epidemije koronavirusa.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone