Glas Javnosti

EVO KAKO KONZUMIRANJE ALKOHOLA UTIČU NA POJAVU DEMENCIJE: Rizična grupa je POSLE 40 godina

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Koliko čovek može i sme da popije se razlikuje u zavisnosti od prilike ili raspoloženja, a ta količina se takođe može promeniti tokom života, pri čemu neki ljudi možda piju više tokom svojih fakultetskih dana, a sve manje kako stare.

Nova studija je otkrila da ukolliko počnete da pijete problematičnu količinu alkohola kako starite, to može da bude znak demencije. U istraživanju,  Univerzitet Kalifornije u San Francisku, pregledali su 1518 pacijenata kojima je dijagnostikovan neurološki problem kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Naučnici su otkrili da, dok se samo 1,7% starijih odraslih suočava sa problemima sa alkoholom ove vrste, 2,2% pacijenata ima posla sa onim što se smatra kasnim početkom zloupotrebe alkohola-konzumacijom nezdrave količine alkohola nakon 40. godine."Ono što smo otkrili je da zloupotreba alkohola može biti prvi znak osnovnog neurološkog stanja kada se pojavi kasno u životu“, rekao je Džordž Nasan, vanredni profesor neurologije i medicinski direktor odeljenja za bihevioralnu neurologiju i neopsihijatriju na medicinskom fakultetu Ikan na planini Sinaj, koji je bio viši autor studije.

Dr Nasan je dodao, „jako je važno identifikovati društvene faktore koji mogu dovesti do zloupotrebe alkohola, kao što su penzionisanje, usamljenost ili gubitak prihoda/voljene osobe/stambenog prostora, naši podaci bi trebalo da podstaknu zdravstvene radnike da izbegavaju sistematsko pripisavanje zloupotrebe alkohola na ove aspekte“.Nalazi ove studije su bili "svakako zanimljivi“ kaže doktorka Dana Elis Hans, viša dijetetičarka u medicinskom centru UCLA i docentkinja na UCLA Filding školi javnog zdravlja.

"Da li demencija frontalnog temporalog režnja primorava pojedince da piju više alkohola?“ pita se ona, „ili je u pitanju drugačiji odnos, gde je demencija frontalnog temporalnog režnja  uzrokovana konzumacijom alkohola?“ - kaže doktorka Hans.Hans takođe objašnjava da kada pijemo alkohol, iscrpljujemo naše telo i gubimo mnogo B vitamina, čiji je nedostatak povezan sa neurološkom disfunkcijom. Nedostatak B1 tiamina i nedostatak B12 su povezani sa neurološkim poremećajima, piše Nova.

Što se tiče toga kako prepoznati da li neko zloupotrebljava alkohol, Hans kaže da „može postojati promena u ponašanju, poremećaji raspoloženja, poremećaji pamćenja, promene u težini ili  promene u boji kože.“

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR