Glas Javnosti

PAZITE DA NE PRETERATE: Ako ste juče pojeli više od tri jaja, evo koliko još SMETE da ih POJEDETE do KRAJA PRAZNIKA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Uskršni praznik je u toku, a to znači da su na meniju jaja glavna. Istini za volju, takmičenje u tucanju jaja najzanimljivije je najmlađima, ali i stariji vole da ispoštuju ovu tradiciju.

A onda na red dolazi i klopa. I pored Uskršnjeg i prazničnog ručka, treba pojesti i sva ona polupana jaja, jer se zna da ne valja da ona stoje danima.

Međutim, postavlja se pitanje koliko jaja nije previše?Mnogi od nas, baš tokom ovog praznika, umeju da preteraju, pa smo potražili odgovor na ovo večito pitanje. Lekari upozoravaju da osim što treba jesti umereno tokom praznika, posebno umeren treba biti sa količinom pojedenih jaja.

Žumance sadrži veliki procenat holesterola, a ukoliko bismo preterali sa količinom ovog proteina, rizikovali bismo povećanje njegovog nivoa. Nije sav holesterol loš, to sigurno već znate, i postoji i takozvani dobar holesterol, onaj koji je veoma važan za ljudski organizam.Ukoliko konzumirate hranu koja je bogata holesterolom, u optimalnoj količini, na taj način ćete nahraniti organizam i neće postojati rizik od prekomerne doze. Međuutim, ukoliko konzumirate previše hrane i nagomilate preveliku dozu namirnica koje obiluju holesterolom, povećavate pretnju od zdravstvenih problema.

Doza od 2-6 jaja nedeljno je, smatraju lekari, preporučljiva za ljudski organizam. Štaviše, preporučljivo je da odvojite žumance od belanceta i da pojedete samo deo sa proteinima.I, konačno, odgovor na pitanje šta je sa konzumacijom jaja tokom Uskrsa? Možda vam se odgovor neće dopasti, ali nije poželjno pojesti više od 2-3 jaja dnevno. Veća količina bi mogla da izazove tegobe i mučnine.

Činjenica je da nekoliko dana praznika sigurno neće izazvati problem sa visokim holesterolom i probleme sa srcem, ali ukoliko produžite ovaj način konzumacije na više od nekoliko dana i nastavite da jedete previše jaja, zdravstveni problemi su maltene neizbežni, piše Stilkurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR