Glas Javnosti

AKO NISTE ZNALI: Ovo su svi razlozi zbog kojih OVA POVRĆKA treba da se nađe na VAŠEM TANJIRU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kelj se smatra jednom od najzdravijih i najhranljivijih biljnih namirnica koje postoje. Sadrži sve vrste korisnih jedinjenja.

Kelj je član porodice kupusa, a listovi mogu da budu zeleni ili ljubičasti, glatkog ili kovrdžavog oblika.

Ima ukupo 33 kalorije, 6 grama ugljenih hidrata (od kojih su 2 vlakna) i 3 grama proteina. Kelj sadrži vrlo malo masti, ali veliki deo masti u njemu je omega-3 masna kiselina koja se zove alfa linolenska kiselina. S obzirom na neverovatno nizak sadržaj kalorija, kelj je među najhranljivijim namirnicama koje postoje.Kelj i antioksidanti

Kelj je prepun moćnih antioksidanata poput kvercetina i kemferola. To uključuje beta-karoten i vitamin C, kao i razne flavonoide i polifenole. Antioksidanti su supstance koje pomažu u suzbijanju oksidativnog oštećenja slobodnih radikala u telu.

Vitamin C

Kelj je odličan je izvor vitamina C.Važan antioksidant rastvorljiv u vodi koji služi mnogim vitalnim funkcijama u ćelijama tela.Na primer, neophodan je za sintezu kolagena, najzastupljenijeg strukturnog proteina u telu. Kelj ima mnogo više vitamina C od drugog povrća, sadrži oko 4,5 puta više od spanaća.Šolja sirovog kelja sadrži čak više vitamina C od cele pomorandže, piše Healthline.Holesterol

Kelj može da pomogne u smanjenju holesterola.Holesterol ima mnoge važne funkcije u telu.Na primer, koristi se za proizvodnju žučnih kiselina, koje su supstance koje pomažu telu da vari masti.Jetra pretvara holesterol u žučne kiseline, koje se zatim oslobađaju u digestivni sistem kad god pojedete masni obrok.

Vitamin K

Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K na svetu. Vitamin K je važan nutrijent. "Aktivira" određene proteine i daje im sposobnost da vezuju kalcijum.Smatra se da jedna sirova šolja sadrži skoro 7 puta više od preporučene dnevne količine.Beta - karoten

Često se tvrdi da je kelj bogat vitaminom A, međutim, on je zapravo bogat beta-karotenom, antioksidansom koji telo može da pretvori u vitamin A.

Mršavljenje

Kelj ima nekoliko svojstava koja ga čine hranom pogodnom za mršavljenje. Ima veoma malo kalorija, ali i dalje pruža značajnu količinu koja bi trebalo da vam pomogne da se osećate sito.Zbog niske kalorijske i visokog sadržaja vode, kelj ima nisku energetsku gustinu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR