Glas Javnosti

MORATE BITI OPREZNI: Iako je jako zdrav, jogurt OBAVEZNO izbegavajte u OVIM situacijama

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pozitivna svojstva jogurta na naš organizam su odavno poznata, međutim ipak postoje trenuci kada je bolje izbegavati ga.

Jogurt i drugi mlečni proizvodi, poput kefira, kiselog mleka, pavlake, imaju, pored ostalog, ulogu u normalizovanju rada probavnog sistema, smanjenju rizik od razvoja srčanih i kardiovaskularnih bolesti, štite creva od parazita i slično.


Ove namirnice su bogate proteinima, kalcijumom i bifidobakterijama koje se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa. Odličan su izvor aminokiselina i proteina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Ipak, jogurt i ostali fermentisani mlečni proizvodi ne bi trebalo da se koriste u prvih sat i po vremena nakon obroka. 


- Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak - ističu nutricionisti, a prenosi najzena.rs.

Ovo su preporuke stručnjaka za dnevni unos mlečnih proizvoda:

- Kefir, jogurt i kiselo mleko - 1-2 čaše dnevno,

- Sveži sir, pavlaka (2,5 odsto masti) - 100 grama dnevno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR