Sastojci:
– 650 g brašna
– 6 žumanaca
– 10 g soli
– 60 g šečera
– 60 g maslaca
– 2 kašike ulja
– 2 kašike ruma
– 3 dl mleka
– 1 kocka kvasca
Priprema:
Kvasac i tri kašike toplog mleka sa malo šečera ostaviti da naraste.
Mleko zagrejati, a maslac rastopiti, piše N1.
Od nadošlog kvasca, brašna i ostalih sastojaka zamesiti testo i ostaviti jedan sat da narasta.
Kad se testo udvostruči, razvući ga na debeljinu oko jedan centimetar. Ako već imate modlu za krofne onda nju koristite.
Ukoliko je nemate, onda sa jednom većom i jednom manjom čašom vaditi krofne i ostaviti ih na pobrašnjenoj podlozi da još jednom narastu.
Dobro zagrejati ulje, koga mora da bude malo više.
Pržite krofne na umerenoj temperaturu dok ne porumene sa obe strane, pa ih vadite na papirni ubrus.
Dekoririšite ih šečerom u prahu, rastopljenom crnom, mlečnom ili belom čokoladom i raznim dodacima po želji, poput orašastih plodova ili šarenih mrvica.
Prijatno!