Ovo je idealan dezert za celu porodicu, a s obzirom na to da traje Vaskršnji post, savršene su za ovaj period.
Potrebno vam je 450 grama brašna, 150 ml mlake vode, 50 ml ulja, 100 ml kisele vode, 2 kesice vanilin šećera, 1 kesica suvog kvasca, 1 kašika kristal šećera, šećer u prahu za posipanje i ulje za prženje.
Najpre u mlaku vodu stavite kašiku šećera i kvasac, promešajte da se lepo otopi i ostavite desetak minuta. Potom dodajte ulje, kiselu vodu i vanilin šećer.
Postepeno dodajte brašno, umesite glatko testo, pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena kako bi lepo naraslo. Nakon toga ga malo premesite, razvucite oklagijom na oko pola centimetra i vadite krugove pomoću čaše.
Kada ovo završite, prekrijte ih ponovo krpom i ostavite da odstoje 20 minuta. Spuštajte ih u ulje koje ste prethodno zagrejali na srednje jakoj vatri.
Tokom prženja, šerpu blago protresite jer će tako još bolje narasti. Pržite ih sa obe strane dok ne dobiju zlatnu boju, a potom izvadite na ubrus da se ocedi višak ulja.
Na kraju ih pospite šećerom u prahu, a po želji ih možete puniti nekim posnim sirupom ili dćemom.
Prijatno!