Glas Javnosti

ZA ISTANJEN BUDŽET, A STARI OBIČAJ: Srpske krofne za doček srpske Nove godine

Hrana
Autor: Glas javnosti

Posle Nove godine, Božića, Materica, Paterica, večeras dočekujemo novu 2022. godinu po julijanskom kalendaru.

A budžet u srpskim kućama je poprilično istanjen.Tako je bilo i nekada, pa je bilo pitanje šta da domaćica pripremi, da to bude svečano a da se ne potroši mnogo novca, i da prija u zimsko vreme.

Izabrano je da se za doček srpske Nove godine jedu srpske krofne. I one su ta, pomalo već zaboravljena tradicija za doček novog leta po julijanskom kalendaru.

Prvog dana nove godine po ovom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, poznat i kao Mali Božić. Za ovaj dan domaćice tradicionalno spremaju vasilicu, obredni kolač Malog Božića.

Za sam doček u gradskoj sredini su se, u ponoć, služile krofne, a u jednu od njih domaćica bi stavljala zlatnik. Verovalo se da će onaj ko pronađe zlatnik imati uspešnu godinu.

Ukoliko je situacija to dopuštala, služen je i šampanjac, i to je uz krofne odlična kombinacija, a tradicionalno su ljudi pili kuvano vino i kuvanu rakiju.

Sastojci:

500 g brašna
50 g margarina
2 žumanca i 1 celo jaje
50 g kristal šećera
100 g prah šećera
oko 4 dl mleka
20 g kvasca
1-2 kesice vanilin šećera
malo soli

Priprema

1. U sud za mešenje stavite brašno, dodati jaje i žumanca, kristal šećer, malo soli, rastopljen margarin, narendanu limunovu koru i prethodno nadošli kvasac.

2. Mešajte varjačom ili mikserom sa dodatkom za testo dok testo ne počne da se odvaja od varjače i suda, odnosno dok ne počnu da se pojavljuju mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostaviti testo da naraste.

3. Izručite nadošlo testo na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta i čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene, a drugu stranu otklopljene.

4. Uvaljajte ih u prah šećer pomešan s vanil šećerom.

BONUS VIDEO: ŠTRUDLA SA MAKOM I ORASIMA MEKA KAO DUŠA - STARINSKI RECEPT

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR