Potrebno je: 400 g brašna, 250 ml jogurta, jaje, 100 g šećera, 50 g suvog grožđa, prstohvat soli, 1,5 kašičica sode bikarbone, 1,5 kašičica praška za pecivo, 200 ml suncokretovog ulja.
Još: 500 ml ulja za prženje, 100 g šećera.
Priprema: Mikserom umutite jaje sa šećerom. Kada posvetli dodajte ulje i još malo mešajte. Ulijte jogurt i dodajte sitno iseckano suvo grožđe, pa sve sjedinite. Na kraju naizmenično u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Testo prebacite na radnu površinu, koju ste dobro posuli brašnom, pa ga rukom lagano premesite da bi postalo mekano, ali kompaktno i glatko. Ako vam se učini da je previše meko, dodajte malo brašna.
Rastanjite ga oklagijom na debljinu od jednog centimetra. Čašom vadite krofne, a rupu u sredini svake napravite pomoću čepa ili sličnog okruglog predmeta. Formirane krofne odlažite na pobrašnjavljenu površinu, a ostatak testa premesite i napravite još njih. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje, pa pržite krofne s obe strane, dok lepo ne porumene. Budite oprezni sa uljem - ne sme biti prevruće, da krofne ne bi prebrzo dobile boju spolja, a iznutra ostale nepečene.
Takođe, ne sme biti ni previše zagrejano, da krofne ne bi upile mnogo ulja. Pečene krofne vadite šupljikavom kašikom i stavljajte na papirni ubrus, pa ih, dok su tople, uvaljajte u šećer.
(Glas javnosti/Stil kurir)