Glas Javnosti

Ovo je bilo omiljeno jelo našeg nobelovca Ive Andrića!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Običan svet oduvek je voleo da upozna poznate ličnosti van njihove profesije. Da saznaju gde žive, da zamišljaju šta rade kod kuće, šta jedu, kako se ponašaju...

U televizijskim arhivama čuvaju se dokumentarci o našim vedetama iz svih oblasti, a nedavno je pažnju privuklo staro svedočenje domaćice čuvenog pisca i našeg jedinog nobelovca Ive Andrića. 

Milka Puzić brinula je o Andrićevom domaćinstvu od 1968. kada je preminula njegova supruga Milica pa sve do njegovih poslednjih dana, 1975. godine.
 
Ne zna se i nema podataka kako se ova žena našla kod Andrića. Zna se da ju je on odabrao sam. Zanimljivo je kako je Milku opisao pisac Erih Koš: "Vrata mi je otvorila i nemušto me pustila da uđem starija žena u crnim, kaluđerskim haljinama, bogomoljka i čudno, smućeno stvorenje.

Milka je u dokumentarnom filmu o nobelovcu govorila:

- Morala sam da ga budim tačno u osam, ni minut pre ni posle, nakon brijanja i kupanja pio bi vreo čaj... svako jutro neki drugi. Potom bi doručkovao, a po njegovoj želji i doručak je morao da bude svakog jutra različit od prethodnog. Voleo je da jede jaja, razne sireve, kačamak, posebno travnički, koji su mu donosili prijatelji iz Bosne... a voleo je i salame i sušeno meso.

- Ručao je tačno u 13 sati. Supa je bila obavezna svakog dana, jeo je rado meso, najviše jagnjeće i svinjsko, ali obavezno nemasno. Svakog dana jeo je povrće i dva puta nedeljno puru ili žgance. Posle ručka se odmarao u svojoj sobi, a oko tri po podne opet išao u šetnju i opet posle nje pio sok.

P
riča o ljubavi prema ukusima Ive Andrića ”dopisana je" u Sokobanji.

Apartman 144 na drugom spratu hotela "Moravica" u kome je Andrić odsedao i koji su Sokobanjci pretvorili u spomen sobu sa policama, sofama, foteljama, knjigama, priborom za jelo i drugim stvarima koje je koristio krije priču i o obedima pisca.

- Andrić je izuzetno voleo kulinarske specijalitete iz sokobanjskog kraja koje je za njega pripremala isključivo kuvarica Lenka. Voleo je prvenstveno ovčije kiselo mleko, pitu od sukanih kora sa ovčijim sirom i jagnjeću sarmicu - otkrila je svojevremno Slađana Atanasković, inače njegova lična frizerka.

ANDRIĆEVA PITA OD SUKANIH KORA

Potrebno je:
400 gr brašna
250 ml vode
malo soli
2 kašike ulja
200 gr ovčijeg sira
2 jaja
50 ml mleka
još malo ulja

U vanglicu staviti brašno dodati mlaku vodu i so. Dodati 2 kašike ulja i sve dobro umesiti da bude glatko i mekano testo. Malo obraditi na radnom stolu i podeliti na 2 dela. Obraditi loptice. Veći poslužavnik premazati uljem i staviti obe loptice, malo ih pritisnuti rukama i sipati ulje po 1 kašiku i dobro pritisnuti da se razmaže po celog površini. Pokriti folijom da odmore 15 minuta. Sto pobrašnjiviti pa razvlačiti jednu po jednu lopticu. Pokidati krajeve. Izdrobiti sir i izjednačiti sa jajima i mlekom. Nafilovati po razvučenim testom i uviti u rolnice. Uviti u krug i prebaciti u podmazanu tepsiju. Odozgo malo premazati uljem. Peći na 190 stepeni C 40 minuta. Pokriti krpom da odmori 10 minuta pa servirati uz jogurt. Mekana kao duša.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR