Glas Javnosti

STIGLI U ZADNJI ČAS: Australijski spasioci uspešno evakuaisali naučnika zaglavljenog na sred Antarktika (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Hitna spasilačka operacija pokrenuta je prošle nedelje kako bi se stiglo do muškarca, koji ima nepoznato "zdravstveno stanje u razvoju".

Australijski spasioci su uspešno evakuisala bolesnog istraživača Antarktika sa udaljene ispostave na ledenom kontinentu.


Za misiju je bio potreban medicinski tim za izvlačenje, masivni ledolomac i dva helikoptera.

Čovek je sada na putu za Tasmaniju, gde će dobiti specijalističku procenu i negu. U ažuriranju u ponedeljak, Australijski antarktički program (AAP) saopštio je da je čovek prebačen na njegov ledolomac RSV Nujina.


Brod je prešao više od 3.000 km (1.860 milja) da bi stigao do njega. U nedelju se smatralo da je dovoljno blizu istraživačke stanice Kejsi da bi se rasporedila dva helikoptera - sa medicinskim timom za izvlačenje.

Medicinske ustanove su ograničene na istraživačkoj stanici, a samo oko 20 ljudi tamo živi tokom zime kada su uslovi najgori.


Pošto je prva faza spasilačke misije završena, očekuje se da će se brod vratiti u grad Hobart sledeće nedelje.

„O ekspedicioneru će u posebno opremljenoj i dizajniranoj medicinskoj ustanovi Nuiina brinuti naši lekari polarne medicine i medicinsko osoblje bolnice Roial Hobart“, rekao je Rob Klifton iz AAP-a.

„Naš prioritet je da se ovaj ekspeditor vrati na Tasmaniju radi specijalističke medicinske nege.

Porodica ekspeditora je u potpunosti obaveštena o situaciji, dodaje AAP, a svo ostalo osoblje na stanicama je položeno i bezbedno.


Australija zahteva od svih istraživača poslatih na Antarktik da se podvrgnu dugim medicinskim pregledima pre raspoređivanja.

Evakuacije iz jednog od najnegostoljubivijih područja planete često su složene, skupe, pune opasnosti i mogu zahtevati pomoć međunarodnih partnera.

Podrazumeva se da evakuacija vazdušnim putem u ovom slučaju nije bila moguća – obližnji aerodrom Vilkins kod Kejsija ima ledenu pistu i često je neupotrebljiv tokom oštre zime.


Prema izveštajima, pisti bi bile potrebne nedelje pripreme za korišćenje, pa je zbog toga daleko brže poslati ledolomac.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR