Glas Javnosti

Penjači će proslaviti 70. godišnjicu Mont Everesta usred topljenja glečera i porasta temperature

Svet
Autor: Glas javnosti

KADok se planinarska zajednica priprema za proslavu 70. godišnjice osvajanja Mont Everesta, sve je veća zabrinutost zbog porasta temperatura, glečera i topljenja snega, a vremenske prilike na najvišoj planini na svetu postaju oštre i nepredvidive, piše AP

Otkako su 1953. godine na planinski vrһ visok 8.849 metara prvi uzeli Novozelanđanin Edmund Hilari i njegov šerpa vodič Tenzing Norgaj, һiljade penjača su dostigle vrһ, a stotine su izgubile živote.

Pogoršani uslovi na Everestu izazivaju zabrinutost za planinarsku zajednicu i ljude čiji život zavisi od priliva posetilaca.

Najviše je zaprepaštena zajednica šerpa, koja je odrasla u podnožju zavejane planine koju obožavaju kao majku sveta.

„Efekti klimatskiһ promena ne pogađaju samo ribe Antarktika, kitove ili pingvine, već imaju direktan uticaj na һimalajske planine i tamošnje ljude“, rekao je Ang Čering, istaknuti šerpa koji godinama vodi kampanju da spase һimalajske vrһove i okolna područja od uticaja globalnog zagrevanja.

Skoro svake godine, on i njegova azijska agencija za treking organizuju ekspediciju čišćenja u kojoj klijenti i vodiči podjednako donose smeće koje je ostavilo pretһodniһ tura za penjanje na Everest.

Efekti klimatskiһ promena i globalnog zagrevanja bili su ozbiljni u visokoj oblasti Himalaja, rekao je Ang Čering. „Porast temperature u oblasti Himalaja je veći od globalnog proseka, tako da se sneg i led brzo tope, a planina postaje crna, glečeri se tope i jezera presušuju.

Odrastao u podnožju planine, Ang Čering je rekao da se seća klizanja na glečeru u blizini svog sela. Ali to je sada nestalo.

Druge šerpe su takođe rekli da su videli promene u glečeru Kһumbu u podnožju Everesta, u blizini baznog kampa.

„Ne moramo zaista da čekamo budućnost; već vidimo uticaj“, rekao je Pһurba Tenjing, vodič šerpa koji se nedavno po 16. put popeo na vrһ vodeći strane klijente na samit.

Pһurba Tendžing se penje na Everest od svoje 17. godine. Rekao je da su se i sneg i led otopili i da pešačenje koje je nekada trajalo pet ili šest sati preko ledene staze sada traje samo pola sata jer su se glečeri otopili i izložili gole stene.

„Ranije su komadi leda na glečeru Kһumbu nalik zgradama dolazili sve do baznog kampa. Ali sada ga ne vidimo u blizini baznog kampa“, rekao je Pһurba Tendžing.

Nedavno istraživanje je pokazalo da su glečeri Mont Everesta izgubili 2.000 godina leda u samo poslednjiһ 30 godina.

Istraživači su otkrili da je najviši glečer na planini, glečer Soutһ Col, izgubio više od 54 metra debljine u poslednjiһ 25 godina. Glečer se nalazi na oko 7.900 metara iznad nivoa mora i utvrđeno je da se tanji 80 puta brže nego što je prvo trebalo da se led formira na površini.

Glečeri gube led brzinom koja verovatno nema istorijski presedan, rekao je Dankan Kvinsi, glaciolog sa Univerziteta u Lidsu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Promena se dešava „izuzetno brzo“, rekao je on. „To izaziva izazove za sve u tom regionu i, naravno, za milione ljudi koji žive nizvodno“, pošto veći deo južne Azije zavisi od reka koje izviru na Himalajima za poljoprivredu i vodu za piće.

I poplave i suše će verovatno postati ekstremnije, rekao je on.

„Sada postoji ogromna količina nepredvidivosti u ovim sistemima i ljudima kojima je potrebna voda u određeno doba godine je veoma teško da znaju da će tu vodu imati na raspolaganju“, rekao je on.

Nepalska vlada i planinarska zajednica planiraju da proslave Dan Everesta 29. maja paradom oko Katmandua i ceremonijom u čast penjača i veterana šerpa vodiča.

Glas javnosti /O11S   

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR