Glas Javnosti

INDONEZIJA: Zbog posledica El Ninja, Indonezijski glečeri će nestati za nekoliko godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Indonezijski tropski glečeri Eterniti mogli bi nestati za nekoliko godina, upozoravaju stručnjaci. Vremenski obrazac El Ninja mogao bi da ubrza topljenje glečera starih 12.000 godina, a jedan stručnjak kaže da je sada u stanju da dokumentuje njihovo nestajanje.

Dva od nekoliko svetskih tropskih glečera u Indoneziji se tope, a njihov led bi mogao da nestane do 2026. godine ili ranije, pošto vremenski obrazac El Ninja produžava sušnu sezonu, saopštila je agencija za geofiziku zemlje.

Indonezija, u kojoj se nalazi trećina svetskih prašuma posle Brazila i Konga, očekuje da bi sušna sezona mogla da potraje do oktobra, jer El Ninjo povećava rizik od šumskih požara i ugrožava zalihe čiste vode.


foto:printscreen/tviter 

Iako je agencija upozorila da bi pacifički vremenski fenomen mogao da učini ovogodišnju sušnu sezonu najtežom od 2019. godine, jedan od njenih istraživača klime rekao je da bi to takođe moglo ugroziti 12.000 godina stare tropske glečere ove jugoistočne Azije.


„Glečeri bi mogli nestati pre 2026, ili čak brže, a El Ninjo bi mogao da ubrza proces topljenja“, rekao je Donaldi Permana, misleći na takozvane „glečere večnosti“.

Glečeri, za koje je rekao da su među retkim preostalima u tropskim predelima, su Carstensz visok 4.884 metra (16.000 stopa) i East Northvall Firn, koja je visoka 4.700 m (15.420 stopa) u planinama Jaiavijaia u najistočniji region Papue.


foto:printscreen/tviter 

Glečeri su se značajno istanjili u poslednjih nekoliko godina, rekao je Donaldi, sa 32 metra u dubinu (105 stopa) u 2010. na osam metara (26 stopa) u 2021. godini, dok je njihova ukupna širina pala sa 2,4 km (1,5 milje) u 2000. 230 metara (755 stopa) 2022.


Ali je jako malo verovatnoća da se topljenje može usporiti, rekao je on, dodajući da bi taj događaj mogao da poremeti regionalni ekosistem i da izazove porast globalnog nivoa mora u roku od jedne decenije.

„Sada smo u poziciji da svedočimo izumiranju glečera“, dodao je Donaldi, koordinator odeljenja za klimatska istraživanja agencije, poznatog kao BMKG. „Bar možemo reći budućim generacijama da smo nekada imali glečere.

Pored Papue, tropski glečeri se mogu naći u Andima Južne Amerike i planinama Kilimandžara, planine Kenije i Rvenzorija u Africi.


Glas javnosti


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR