Glas Javnosti

VAGNER GRUPA-PUTINOVO TAJNO ORUŽJE: Ruski plaćenici uteruju strah u kosti, obučava ih GRU, a finansira moćni oligarh (VIDEO+FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanska vojna obaveštajna služba rekla je da 1.000 plaćenika iz ruske privatne vojne kompanije, Vagner grupa, raspoređeno u istočnoj Ukrajini.

Grupa je proteklih osam godina bila aktivna u Ukrajini, Siriji i afričkim zemljama, i više puta je optužena za ratne zločine i kršenje ljudskih prava.

Istraživanje BBC-ja o Vagner grupi otkrilo je ime jednog čoveka kao mogućeg osnivača grupe. Veruje se da je u pitanju Dmitri Utkin, bivši ruski oficir.

Utkin je veteran Čečenskog rata, bivši oficir specijalnih snaga i potpukovnik GRU, ruske vojne obaveštajne službe.


Prema rečima Trejsi German, profesorke konflikta i bezbednosti na Kraljevskom koledžu u Londonu, Vagner grupa je prvi put krenula u akciju tokom ruske aneksije Krima 2014. godine.

- Veruje se da su njeni plaćenici neki od "malih zelenih ljudi" koji su okupirali region - rekla je ona.

German je dodala da je oko 1.000 njenih plaćenika nakon toga podržalo proruske militante koji se bore za kontrolu Donjecka i Luganska.

- Vođenje armije plaćenika je u suprotnosti sa ruskim ustavom. Međutim, Vagner daje vladi silu koja se negira. Vagner može da se umeša u inostranstvo i Kremlj može da kaže: "To nema nikakve veze sa nama" - rekla je ona.



Semjuel Ramani, saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, rekao je da Vagner uglavnom regrutuje vojne veterane koji treba da otplate dugove.


- Oni dolaze iz ruralnih područja gde za njih postoji malo drugih mogućnosti da zarade novac - istakao je on.

Ko finansira Vagner grupu?

Neki sugerišu da ruska vojna obaveštajna služba, GRU, tajno finansira i nadgleda Vagner grupu.


Izvori plaćenika rekli su za BBC da se njihova baza za obuku u Molkinu na jugu Rusije nalazi pored baze ruske vojske.

Rusija uporno negira da Vagner ima bilo kakve veze sa Ukrajinom.


BBC istraga je u vezu sa Vagner grupom dovela i Jevgenija Prigožina, oligarha koji je poznat kao "Putinov kuvar". Taj nadimak je dobio jer je potekao iz restorana i ugostitelja za Kremlj.

Prigožin je bivši prodavac hotdoga, koji je postao milijarder zahvaljujući bliskim vezama sa Vladimirom Putinom.


Jevgenij Prigožin je odrastao u Putinovom rodnom gradu Lenjingradu. Proveo je devet godina u zatvoru nakon što ga je sovjetski sud osudio za pljačku i druge zločine. Kada je izašao iz zatvora odlučio je da se bavi biznisom, prvo otvorivši tezgu sa hot-dogovima, a zatim osnovavši elitni restoran.

Prigožin je 2001. godine uslužio dva gosta koji su stigli na večeru: novog ruskog predsednika Putina i japanskog premijera Joširu Morija. Ubrzo je Prigožin radio ketering za bankete u Kremlju i za Putinovu rođendansku žurku 2003. godine, dobivši nadimak "Putinov kuvar".

Mnoge od njegovih kompanija su trenutno pod američkim sankcijama zbog, kako se navodi, njegovog "zlobnog političkog i ekonomskog uticaja širom sveta". Prigožin je uvek poricao bilo kakvu vezu sa Vagner grupom.

Gde je sve grupa delovala?

Vagner grupa je 2015. godine počela da deluje u Siriji, boreći se zajedno sa provladinim snagama.

U Libiji je aktivna od 2016. godine, prenosi BBC, dajući podršku snagama lojalnim generalu Kalifi Haftaru. Veruje se da je do 1.000 plaćenika učestvovalo u Haftarovom napredovanju na zvaničnu vladu u Tripoliju 2019. godine.


Vagner grupa je 2017. godine pozvana u Centralnoafričku republiku da čuva rudnike dijamanata. Takođe se navodi da radi u Sudanu, čuvajući rudnike zlata.

Američko ministarstvo finansija je 2020. godine saopštilo da je Vagner u ovim zemljama "radio kao paravan" za rudarske kompanije Prigožina, kao što su M Invest i Lobaie Invest - i stavilo ih pod sankcije.

Nedavno je Vagner grupa dobila poziv od vlade Malija u Zapadnoj Africi da osigura bezbednost protiv islamističkih militantnih grupa. Njihov dolazak 2021. godine uticao je na odluku Francuske da povuče svoje trupe iz zemlje.


Semjuel Ramani je rekao da Vagner grupa ukupno ima oko 5.000 plaćenika koji deluju širom sveta.

Za koje navodne zločine se optužuje grupa?

Ujedinjene Nacije i francuska vlada optužile su plaćenike Vagnera da su silovali i pljačkali civile u Centralnoafričkoj Republici, zbog čega im je EU uvela sankcije.

Vojska SAD je 2020. godine optužila plaćenike da su postavili mine i druge eksplozivne uređaje u i oko prestonice Libana, Tripolija.



- Bezobzirna upotreba mina i zamki Vagner grupe šteti nedužnim civilima - rekla je kontraadmiral Hajdi Berg, direktor obaveštajne službe u Afričkoj komandi američke vojske.

Šta Vagner grupa radi u Ukrajini?

Sumnja se da su u nedeljama pre početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini plaćenici iz Vagnera izveli napade pod "lažnom zastavom" u istočnoj Ukrajini kako bi Rusiji dali izgovor za napad, rekla je Trejsi German.

Sada se na društvenim mrežama u Rusiji pojavljuju poruke u kojima se regrutuju plaćenici pozivajući ih na "piknik u Ukrajini", prenosi BBC.

Međutim, plaćeničke grupe nose druga imena, kao što su Jastrebovi, piše Telegraf.rs.

Kendis Rodo, profesorka ruskih, evroazijskih i istočnoevropskih studija na Državnom univerzitetu u Arizoni, kaže da ovo može da bude pokušaj da se distanciraju od imena Vagner jer je "brend ukaljan".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR