Glas Javnosti

AMERIČKI IZVIĐAČ ŠPIJUNIRAO SEVER RUSIJE: Meta baze Severne flote mornarice uoči testiranja hiperzvučnih raketa CIRKON!

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

Izviđač američkog ratnog vazduhoplovstva RC-135W River Joint sa pozivnim znakom Jake 11 krenuo je posle dužeg vremena u osmatračku misiju na krajnji sver Rusije, na poluostrvo Kola.

Cilj operacije je najverovatnije prikupljanje, obrada i analiza obaveštajnih podataka o aktivnostima ruske vojske na krajnjem severu u realnom vremenu.

Inače ovi avioni koji su osposbljeni da identifikuju i geolociraju signale u celom elektromangentnom spektur, kako bi se obezbedilo prikupljanje i analiza podataka, za sada su uglavnom leteli uz granicu sa Ukrajinom i Belorusijom, dok su prema severu retko izvodili misije.

Na meti opservacije bile su baze ruske crnomorske flote kako površinskih brodova, tako i podmornica od kojih su bili udaljeni manje od 100 km, da bi onda put nastavili do ostrva Nova južna zemlja, a onda posle višečasovnog leta vratili se nazad.

Veruje se da je ova aktivnost izvedena zbog isplovljavanja ruske raketne fregate koja je naoružana hipersoničnim krstarećim raketama tipa cirkon.

RC-135

RC-135 su avioni za elektronsko izviđanje stari više od 40 godina, ali su opremljeni trenutno savremenom eletronikom, koja posadi omogućava da detektuje, identifikuje i geolocira signale u celom ekeotromagnetnom spektru.

Za osnovu ovog aviona uzet je putnički avion Boing 707, koji su zatim prepravljeni da se u njih smesti velika količina elektronske opreme.

Svi avioni sa kojima raspolaže američko RV smešteni su u bazi Ofjut u Nebarski, a nanalze se na isturenim mestima prema različitim potrebama širom sveta. Radi se o broju od 20 aviona RC-135, koji pripadaju 55. puku. S vremenom ta cifra je smanjena na ukupno 18 letelica.

Ono po čemu su ovi avioni prepoznatljivi jesu velika kućišta na trupu letelice u kojima je smeštena elektronska oprema, a koje piloti nazivaju „hrčkovi obraščići“ zbog kakrakterističnih izbočna na bokovima trupa.

Glavinu flote čine 18 aviona RC-135V/W poznati i kao Rivit Džoint sa sistemima za nadzor nad izvorima elektromagnetskih emisija na dometu od 240 kilometara.


Sredstva za EI su uvezana sa dva sistema jedan za izviđanje sredstava veza i jedan za elektromagnetne emisije, a prvenstveno se to odnosi na radarske uređaje.

U svim oružanim sukobima i ono što je prethodilo njima RC-135V/W smatrani su isturenim ušima obaveštajaca. Posada broji više od 30 članova uključujući i pilote i oficire za elektronski rat, obaveštajce, kao itehničare za održavanje elektronske opreme tokom leta. Po brojevima to izgleda ovako: tri pilota, dva letača navigatora, 21-27 ćlanova posade u zavisnosti od misije od kojih su tri oficira ta elektronsko ratovanje, 14 obaveštajnih operatera i četiri tehničara za održavanje.

Modifikaciju letelica izvršila je kompanija Rajteon sada L-3 Communications. Flota RC-135 je bila prisutna u svakom značajnom sukobu u SAD od Vijetnamskog rata.

TT podaci:

Namena: avion za elektronsko izviđanje

Posada: 4+ potreban broj operatera za konkretan zadatak

Pogonska grupa: Četiri turboventilatorska motora Pratt and Whitney TF-33-PW-102, posle modifikacije četiri CFM International F108-CF-201 turboventilatorska motora.

Dimenzije: dužina 46,61 m, razmah krila 44,42 m, visina 12,93 m, površina krila 279,64 m

Mase: prazan 77565 kg, maksimalna u poletanju 152,410 kg

Performanse: maksimalna brzina 885 km/h, vrhunac leta 10.670 m, vreme trajnja leta 11 časova, trajanje leta sa jednom popunom goriva 20 časova. Maksimalni radijus četa 6.500 km

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR