Glas Javnosti

MASAKR RUSKIH REZERVISTA U MAKAJEVKI: Žrtve se mere stotinama! ČETIRI RAKETE POGODILE ŠKOLU! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

Raketiranje srednje škole broj 19 u Makajevki u kojoj je stradao veliki broj mobilisanih rezervista ruske vojske glavna tema je ukrajinskih medija, ali Rusa na Telegramu.

Zvanični ruski mediji o tome ne spominju ni slova kako je došlo do napada na šklou koju su koristili rezervisti, i koja je bila skladište municije. Inače kako su saopštili ruski vojni analitičari u srušenoj školi od sredine decembra boravili su pripadnici 14444. puka, gde je bio postavljen i magacin sa municijom.

Pa, tako spominje se broj od 50, 73, 79, 89, 100, 150, 400, pa i do 500 mrtvih (poslednje dve cifre zastupa Kijev) do nekoliko stotina ranjenih. Neki tvrde da je u ovom raketnom napadu poginulo i 70 vagnerovaca.od tog događaja o kome se skoro ništa nije znalo, čini se da sve znamo, osim o broju žrtava sa kojim se licitira.

Broj ranjenih spominje se na 150 pa do 300.

Neformalne ruske procene govore o 70 mrtvih sa tedencijom da se ta brojka poveća na 110. U napadu je ranjeno njih oko 100.

Neki navode da je većina stradalih rezervista bilo iz Saratovske oblasti i Uljanovskog regiona.

Takođe nema ujednačenog stava o tome koliko je raketa lasnirano i tu se licitira sa brojevima, jedna, četiri i dva kompleta po 18 raketa, što bi bilo ukupno 36.

Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci lasniranja raketa iz VLRS HIMARS gde se vidi ispaljivanje salve raketa. Pošto se vide dva lansera na snimku zaključuje se verovatno da su korištena dva lansera.

Za sada jedino je poznato da je škola razorena sa raketom M-31 koja se lansira iz HIMARS-a i ima operativni odmet od 15 do 84 km i bojevu glavu težine 90 kilograma.

I ovu poslednju cifru spominju Tviteraši bliski vlastima u Kijevu, dok na snimcima koji su objavljeni može videti i to da se tačno vidi jedna detonacija rakete.

U cleu priču uključio se i Igor Grikin, odnosno Strelkov u kome on navodi da je većina stradalih mobilisani građani Rusije i da su stradali skoro svi kada je eksplodiralo skladište municije i opreme pored zgrade u kojoj su spavali rezervisti.

On navodi da je veliki broj nestalih i da je lista podugačka i da se broj ranjenih i mrtvih meri stotinama.

Na Telegramu na ruskim stranicama se već govori o krivici odgovrnih ko je smestio rezerviste na samo 10 km od linije fronta.

S druge strane ukrajinska propaganda je videla svojih pet minuta da unese nemir u ruske redove slanjem poruka da su lideri DNR glavni krivici za tragediju ruskih rezervista, iako komandu nad svim snagama na istoku Ukrajine ima ruska vojska.

Mobilisani prema ruskim izvorima tvrde da odgovornost snosi komandant puka pukovnik Roman Enikeev jer nije preselio jednicu u skladu sa situacijom na frontu nego je izvršio naređenje pretpostavljenih. Takođe spominje se da kriciu za napad snosi i prekomerna upotreba telefona i rad ukrajinskih agenata na terenu.

RUSI PRIZNALI: POGINULA 63 VOJNIKA

Oružane snage Ukrajine napale su punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u rejonu Makejevke u DNR, pri čemu su poginule 63 osobe, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Precizira se da je granatiranje izvedeno iz višecevnog raketnog sistema HIMARS. Ukrajinska vojska je ispalila šest projektila, od kojih su dve oborene.

Usled uništavanja privremenog mesta razmeštanja od strane četiri projektila sa visokoeksplozivnom bojevom glavom, poginula su 63 ruska vojnika“, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Ministarstvo odbrane je obećalo da će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku porodicama i prijateljima žrtava.

S druge strane na ruskim telegram kanalima se već prenosi vest da glavnu krivicu za stradanje ruskih vojnika snosi komandant puka pukovnik Roman Enikev jer nije preselio jednicu u skladu sa situacijom na frontu nego je izvršio naređenje pretpostavljenih. Takođe spominje se da krivicu za napad snosi i prekomerna upotreba telefona i rad ukrajinskih agenata na terenu.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR