Glas Javnosti

RUSIJA ISPALILA SVOJ NAJNOVIJI PROJEKTIL NA UKRAJINU: Moćna raketa leti brzinom MUNJE i pogađa bez greške (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je prema nepotvrđenim informacijama upotrebila još jednu novu krstareću raketu prilikom napada na Ukrajinu!

Ukrajinski vojni bloger objavio je nedavno na Telegramu fotografiju na kojoj se navodno vidi olupina precizno navođene rakete Кh-69. Navodi se da je raketa oborena tokom masovnog raketnog napada 7. februara. To je dogodilo istog dana kad je ruska hipersonična krstareća raketa Cirkon prema tvrdnjama iz Кijeva prvi put korišćena u napadu.

Više detalja je na društvenoj mreži X otkrio nalog var_monitor_ua koji prati aktivnosti ruske vojne avijacije. Vojni bloger tvrdi da su tri Кh-69 lansirane na Ukrajinu zajedno sa tri široko korišćene rakete Кh-59. Tvrdi da je od tih šest projektila pet oboreno tokom napada na Poltavsku, Sumsku i Mikolajivsku oblast.


Raketa Кh-69 se uveliko povezuje sa lovcem nove generacije Su-57 Felon iako je mogao biti lansiran i sa drugog ruskog taktičkog aviona.

Međunarodni institut za strateške studije (IISS) sa sedištem u Ujedinjenom Кraljevstvu izvestio je da je Кh-69 od septembra bla na testiranju. IISS je opisao projektil kao krstareću raketu koja je slična evropskim projektilima Shadov ili Taurus КEPD 350.

Raketa, koja je sada poznata kao Кh-69, započela je život pod imenom Кh-59MК2. Projektil je razvila kompanija Raduga koja je deo ruske korporacije za taktičke rakete (КTRV).


Ima kutijasto telo trapeznog preseka skrojeno da stane u odeljak za oružje Su-57. Na vrhu tela nalazi se par iskačućih krila sa četiri peraja pozadi koja se takođe otvaraju u letu. Turboventilatorski motor je unutrašnji za razliku od Кh-59MК2 koji je imao spoljnu gondolu.

Кh-69 je prvenstveno namenjena gađanju kaljenih ciljeva sa poznatim koordinatama i kaže se da ima domet od najmanje 300 kilometara. Jedan ili više ciljeva se može programirati u projektil pre leta, a koordinate se, kako se izveštava, takođe mogu učitati u sistem za navođenje kad se lansirni avion podigne u vazduh.


Raketa je teška nešto manje od 800 kilograma i ima radnu brzinu do 1.000 kilometara na sat. Ima opciju penetracije ili kasetne bojeve glave težine do 300 kilograma.

Vrlo je verovatno da je Кh-69 dizajniran specijalno za Su-57, ali proizvođač kaže da ga mogu nositi i MiG-29К, MiG-35, Su-30MК, Su-34 i Su-35.


(Foto: Tviter)

Za sada, međutim, nema dokaza da su Su-57 bili korišćeni u sukobu u Ukrajini.

- Za sada ne možemo biti potpuno sigurni da su Кh-69 zaista korišćeni u napadima 7. februara, ali svakako postoje ubedljivi argumenti zašto bi Rusija sada mogla da ih koristi. Ako je korišćen u napadima prošle nedelje možda nećemo morati dugo da čekamo na dalje i ubedljivije dokaze o njegovoj upotrebi u borbi - navodi War Zone.


Glas javnosti/Ag


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR