Glas Javnosti

“GLAS ISTRAŽUJE” Ovo su male tajne moćne ZELENE NOVČANICE od 1 GRAMA

Svet
Autor: Glas javnosti

Danas je američki dolar najtraženija valuta na svetskom tržištu. Pored zaista ogromne popularnosti dolara, postoji i zanimljiva istorija nastanka i izgleda. Кao i mnogo toga u Americi i američki dolar, takođe, ima svoje tajne, legende i mitove.

Zeleni dolari su se pojavili u Americi nakon proglašenja njene nezavisnosti 4. jula 1776. Ovaj datum Amerikanci danas slave kao Dan nezavisnosti. Do tog trenutka u novčanom prometu zemlje korišćeni su taliri - krupni srebrni novac koji je od 16. do 19 veka igrao važnu ulogu u trgovinskim odnosima gotovo cele Evrope i nekoliko azijskih zemalja.


Sama reč “dolar“ potiče od “joachimstaler“, kovanice koja se u to vreme iz Češke. Кasnije je to dugačko ime skraćeno na "taler" a u prevodu na engleski je to zvučalo kao "dolar". Prvi američki dolari, takođe, nisu bili ono kako ih vidimo u današnje vreme.

Tih godina je dolar, kao i taliri, kovan od srebra, a papirne novčanice pojavljuju tek 1861. godine. Dizajn papirnog dolara se nekoliko puta menjao i usavršavao, ali su novčanice sve vreme svoje istorije zadržale zelenu nijansu, što je, samo po sebi, postalo simbol američkog dolara i učinilo ga lako prepoznatljivim u celom svetu.

Odakle je došla reč “BAКS“

Postoje dve verzije porekla reči "baks". Prva kaže je nastala od skraćenice "bakskin", što u prevodu znači "koža jelena". Činjenica je da su Amerikanci u davna vremena koristili jelenske kože u trgovinskim poslovima. Jelenjim kožama su naplaćivali svoju robu i usluge.


Prema drugoj verziji, tokom građanskog rata, predsednik Abraham Linkoln je naredio izdavanje 500 miliona novih novčanica, čija je poleđina bila zelena. Tada su se zvali zelena leđa (grinbaks). Otuda i naziv "baks". Obe verzije nemaju tvrde dokaze pa se mogu uzeti samo pretpostavke.

Značenje masonskog trougla na novčanici

Masonski trougao, koji je nedovršena piramida ovenčana gorućim okom, označava snagu i prosperitet Sjedinjenih Američkih Država. Sama piramida ukazuje na formiranje država, a njenih 13 sprativa ili stepenika ukazuje na broj kolonija koje država ima u tom trenutku.


Nezavršenost piramide ukazuje na to da Amerika nema granica, drugim rečima, ukazuje na dalji razvoj i širenje. Trougao sa okom ima hrišćansku pozadinu. Sama figura simbolizuje Svetu Trojicu, odnosno Oca, Sina i Svetoga Duha a samo oko Amerikanci nazivaju okom Boga. Stručnjaci prevode natpis “NOVUS ORDO SEКLORUM“ na dnu građevine kao “Novi zakon za vekove“, a datum MDCCLXXVI simbolizuje novu eru za državu, koja je startovala 1776. godine od trenutka potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti. Osim toga, masonski trougao je jedan od elemenata američkog državnog pečata, dizajniranog da potvrdi legitimnost vladinih dokumenata. Shodno tome, slika ovog simbola na američkom dolaru je sasvim logična.

Кako je dolar postao svetska valuta

Tokom mnogih vekova, uloga svetske valute je pripadala engleskoj funti. Posle Drugog svetskog rata, koji je rezultirao primetnim padom privrede mnogih zemalja, odnos snaga u političkoj areni je pretrpeo određene promene, usled čega je američki dolar preuzeo ključnu poziciju. Tome su doprineli sledeći razlozi:

- Za razliku od Evrope, čija je ekonomija bila iscrpljena u dva svetska rata, Amerika je veoma napredovala. To nije prošlo nezapaženo, već je pozitivno uticalo na odnos celog sveta prema valuti Amerike.

- Dolar je bio 100 odsto pokriven zlatom. Bilo je moguće u svakom trenutku pretvoriti papirni novac u plemeniti metal. Većina drugih, svetskih valuta, nisu davale takve garancije;


- Pouzdanost dolara je dovela je do gomilanja i stvaranja rezervi u nekim državama u američkoj valuti. Tako je dolar zauzeo vodeću poziciju.

Zanimljivo! Posle Drugog svetskog rata, mnoge zemlje sveta podržavale su sopstvenu valutu ne zlatom, već dolarom.

Кoliko teži milion dolara?

Sve zavisi od kojih novčanica je skupljen taj milion. Uzimajući u obzir činjenicu da je jedna novčanica teška jedan gram, ispada da će u novčanicama od sto dolara milion težiti 10 kilograma a u novčanicama nominalne vrednosti od 50 dolara - dvostruko više, odnosno 20 kilograma i tako dalje.

Najveća novčanica

Do danas, najveći apoen se smatra novčanica od 100 dolara. Međutim, u istoriji Sjedinjenih Američkih Država bilo je trenutaka kada su u opticaju bile novčanice od 500, 1000, pa čak i od 10.000 dolara. Tokom Velike depresije koja je trajala u Sjedinjenim Američkim Državama od 1929. do 1939. godine, izdata je čak i novčanica od 100.000 dolara, koja je korišćena isključivo za obračune između državnog Trezora i banaka. Obični građani nisu imali priliku da koriste ove novčanice i smatrane su nelegalnim za građanstvo. Nakon stabilizacije privrede, novčanice od 100.000 su povučene iz opticaja zbog čega je uništeno svih 42.000 primeraka.

Po odobrenju lista "Zavtra“ s ruskog preveo Šone Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR