Glas Javnosti

ZAPAD NAM GURA PRST U OKO: Srbija da se pomiri sa činjenicom da je tzv. "Kosovo" - sused!

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalni savetnici za spoljnu politiku i sigurnost Francuske, Nemačke i Italije Emanuel Bone, Jens Pletner i Francesko Talo​ objavili su zajednički autorski članak ​​​​​​u kom poručuju da nacrt sporazuma o odnosima tzv. "Kosova" i Srbije koji su odobrile sve EU članice treba što pre da zaživi izradom dosledne mape puta za njegovu implementaciju.

"Kosovo treba da ispuni dato obećanje da zaštiti srpsku zajednicu, preduzimajući mere ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i pružajući garancije za visoki stepen zaštite za srpsku versku i kulturnu baštinu. Srbija treba da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo susedna zemlja koja ima svoju evropsku perspektivu i svoje mesto u međunarodnoj zajednici", istakli su Bone, Pletner i Talo​.

„Naši lideri, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđina Meloni, zadužili su nas da pružimo podršku Visokom predstavniku EU Žozepu Borelu i Specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku u postizanju velikog iskoraka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, navode specijalni savetnici u tekstu objvaljenom na sajtu nemačke ambasade u Prištini.

„Zašto je to toliko važno za naše zemlje? I zašto se sada uključujemo u dijalog u kome su obe strane zaglavljene toliko godina? Razlog je što je budućnost, kako Srbije tako i Kosova, pa i čitavog regiona Zapadnog Balkana, u Evropskoj uniji, a mi želimo da vas što snažnije podržimo na vašem putu ka članstvu u Uniji“, navode Bone, Pletner i Talo.


Evropa se, kako dodaju, nalazi na raskrsnici.

„Rusija je svojim brutalnim napadom na susednu Ukrajinu na naš kontinent vratila rat širih razmera. Deo našeg odgovora na ovaj neprihvatljiv udar na evropski bezbednosni poredak jeste da još posvećenije radimo na jačanju i inkluzivnosti našeg evropskog doma. Za Balkansku šestorku koja je krenula putem evropskih integracija moramo da učinimo dodatni napor kako bismo uklonili prepreke iz prošlosti koje su se preprečile“, navode Bone, Pletner i Talo u svom autorskom tekstu za Blic.

Kako dodaju, najočiglednija prepreka jeste nerešeno pitanje odnosa Srbije i Kosova koje uz to predstavlja i bezbednosni rizik za Evropu.

„Dešavanja kojima smo bili svedoci krajem prošle godine mnogo su nas zabrinula. Blokade, nasilje, pretnje i nacionalistička retorika uveliko otežavaju svakodnevni život građana na severu Kosova“, ističu oni.


„Ta nestabilnost u kojoj se konstanto nalazimo na korak od ambisa eskalacije nasilja mora da se okonča. Mora da se okonča jer građani Evrope s pravom pitaju kako će Srbija i Kosovo ikad sesti za isti sto u Briselu kao prijatelji i partneri kad budu članice Evropske unije? Kako možemo da uverimo naše građane da je pružanje podrške Srbiji i Kosovu dobra ideja? Ta situacija mora da se okonča jer investitori iz naših zemalja prate vesti i pitaju se da li se isplati uložiti u ovaj region. Šta da im kažemo ako već tinja plamen novog konflikta? No, iznad svega, ova situacija mora da se okonča jer građani Kosova i Srbije zaslužuju bolju budućnost. Budućnost u kojoj konačno budu prevaziđene razmirice koje parališu obe zemlje“, ističu Bone, Pletner i Talo.


Ta budućnost, kako dodaju, otvara put ka izgradnji prijateljskih odnosa, regionalne saradnje i jedinstvenog tržišta. „I ta budućnost, na kraju, otvara put ka ostvarivanju obećanja datog svim državama Zapadnog Balkana, a to je da se pridruže Evropskoj uniji kao ravnopravni partneri, čim ispune kriterije. Prilika za ukrcavanje u tu budućnost je sada“, kažu specijalni savetnici.

„Zato smo predložili nov i održiv nacrt sporazuma o odnosima Kosova i Srbije koji su odobrile sve EU članice i koji aktivno podržavaju naši lideri i naši američki partneri. Pozdravljamo snažan i ohrabrujući signal koji su predsednik Vučić i premijer Kurti 27. februara uputili iz Brisela kada su prihvatili tekst nacrta. Taj sporazum sad treba što pre da zaživi izradom dosledne mape puta za njegovu implementaciju. Cilj predstojećih ključnih pregovora nije da se ponovo iskomplikuje ono što je već dogovoreno, već da se podstaknu konkretni koraci ka realiziciji istog“, navode specijalni savetnici.

Ono što, kako dodaju, obe strane treba da izbegnu jeste da iznova protumače datu reč jer bi time prokockale ovu jedinstvenu priliku i rizikovale blokadu na putu ka članstvu u EU.


„Kosovo treba da ispuni dato obećanje da zaštiti srpsku zajednicu, preduzimajući mere ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i pružajući garancije za visoki stepen zaštite za srpsku versku i kulturnu baštinu. Srbija treba da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo susedna zemlja koja ima svoju evropsku perspektivu i svoje mesto u međunarodnoj zajednici.Vreme nam ne ide u prilog. A još važnije, vreme ne ide u prilog ni Kosovu ni Srbiji. Moramo biti na nivou zadatka i odgovornosti, svesni imperativa datog trenutka. Neuspeh bi imao posledice“, ističu.

Činjenica je, kako dodaju, da to zahteva mudrost i liderske kvalitete na obe strane kao i odgovoran pristup svih političkih aktera u Srbiji i na Kosovu, ali izvodljivo jeste. „Pravi trenutak je sad! Kao prijatelji Kosova i kao prijatelji Srbije obećavamo da ćemo vas podržati na putu ka Evropskoj uniji“, navode specijalni savetnici.

Glas javnosti/ Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR